2011. december 29., csütörtök

Schizo Fanzine 1-7. szám

Schizo fanzine #1


Schizo #2


Shizo #3


Schizo #4


Schizo #5


Schizo #6


Schizo #7

...végre valahára megjelent micke cimboránk schizo fanzine-jének immáron 7. száma svédországból. angol nyelvezet, de könnyen érthetően, sok interjúval, rewiev-al - köztük a garga pitic demó kivesézésével - és érdekes módon elég sok focis témát is taglalóan. olvasd online, tölts de, nyomtasd ki, vagy húzz be egyet valamely koncerten mondjuk egy sör áráért!

2011. december 26., hétfő

the next generation : ) fiatalság bolondság 3in1

Három srác, három különböző, de mégis azonos stílus és azonos mondanivaló. Három srác, hívjuk őket Á-nak, B-nek és C M-nek, interjú „3 in 1” stílusban, három legyet egy csapásra, gyerűűűűűnk!

- Szerintetek mi keresnivalótok van ezen a blogon?

Á: Nem tudom.

B: Lehet, hogy már öreg vagyok a „következő generáció” jelzőre (életkorban), bár áltálában a boltban is el szokták kérni a személyim. Remélem hozzáteszek -majd- annyit, hogy beleilljek ebbe az interjúba.

M: Szeretjük a pánkot?

- Hogyan lettetek „pánkok”? Mi volt az a fő hatás, ami alapján letértetek a járt útról és ilyenek lettetek most, amilyenek. Tényleg., milyenek is vagytok? Milyennek tartjátok Önmagatokat? Elégedettek vagytok az elér eredményekkel? Elégedettek vagytok az életetekkel és a társadalomban betöltött helyetekkel, „szerepetekkel”?

Á: Szokásos sztori. 12 évesen a PFA tagjai már a legjobb barátaim voltak, KZ bátyja pedig a lakótelep legnagyobb punkjaként élt (Exploited póló, anarchiás nyaklánc) és állandóan tőle húzkodtam be a másolt Picsa, Bad Religion és Barackca remekműveket. A 13. születésnapomra a szüleimtől egy NOFX cd-t kaptam. Ez a zenekar a mai napig kihat a gondolkodásmódomra (persze leginkább a régebbi dalaikkal). Később megismerkedtem a „keményebb” bandákkal, mint a Jack, a Something Against You vagy a Redlineoffside. Ezek a zenekarok óriási érzelem-tömegeket mozgattak meg bennem és képtelen vagyok szavakba önteni a hálát, amivel tartozom nekik. Politikai tekintetben is egyre több kérdést kezdtem feltenni saját magamnak, és egyre komolyabban gondolkodtam az anarchiáról. Ha mindenképpen definiálnom kell, akkor egy pro-feminista/ meleg támogató/ anti-fasiszta / pozitív ateista / anarchista / vegetáriánus punk vagyok, taraj nélkül. A személyes életemmel maximálisan elégedett vagyok. Amit nagyon nehezen tudok elviselni az az állandó középszerűség, szürkeség és monotónia, ami a hétköznapokat jellemzi. Az emberek, akik a nyomorúságos metrón azon gondolkodnak, hogy „mi a picsáért nem akasztom már föl magam, bazmeg?” és valamilyen mértékben én is beolvadni kényszerülök ebbe a rabszolga-gépezetbe. Olyan mintha szánhúzó kutyák lennénk és a „gazdáink” horgászbottal elénk lógatnának egy húscafatot, hogy legyen egy kis motiváció. Ez a húscafat a szabadság.

B: Hmm, nem tudom mióta számítok „punknak”, de a zenét még valamikor általánosban kezdtem el hallgatni a gördeszkázás mellé. Akkor még csak a gitár meg a gyors tempó tetszett, úgy komolyabban a keszhelyi-tapolcai koncertek alkalmával folytam bele az egészbe, még középiskolában. Keszthelyen inkább ez a kannásboros-anarchia felvarrós punk ment (a varázsa azért megvolt), szerencsére Tapolcán már akkor is fasza bandák léptek fel, nem hiába szerettem bele ebbe az egészbe.

Nyilván hatással van rám, részben ezért is vagyok olyan amilyen. Hatással vannak rám a dalszövegek, a dalok, olvasmányok, de nem tudható be csak ennek, sőt, inkább a tapasztalataim tettek „ilyenné”.

Amúgy elégedett vagyok az életemmel. Másmilyen úgy sem nagyon lehetne, szóval inkább próbálom élvezni és nem egy géppé válni, hehe. Jó itt lent.

M: 13 éves koromban egy osztálytársam mutatott nekem Auróra kazikat, hogy "ezt hallgasd bazki ne a blinkszáznyolcvankettőt". Mondjuk nem tudom ezzel letértem-e valamiféle útról, mindenesetre biztos több barátnőm lett volna ha nem kezdek el ilyeneket szeretni. De nem bánok semmit. Elégedett persze nem vagyok, de ennél jobbat meg nem tudok kitalálni, mint ami van.

- Mindegyikőtök játszik zenekarban, van, aki kettőben is. Szerintetek ezekbe mi a közös. Kiknek és miről szólnak. Mi a célotok a zenekarokkal?

Á: A közös a barátság, ami összefűz minket és hogy mindegyik zenekar a hc-punk valamilyen formáját űzi, de mindhárom másképpen. A Plan Beer ésszel, A Formyfriends szívvel, a PFA pedig olyan mint egy idegbeteg alkoholista, aki a gumiszobában vonaglik a kis kényszerzubbonyában.

A célom a zenekarommal, hogy az agyamban tomboló káoszt (esetleg néhány értékes gondolattal egyetemben) rászabadítsam az emberiségre.

B: A három zenekar tagjai elég jó barátságban vannak. Tetszik, hogy mindhárom banda picit másféle punkzenét játszik, ennek ellenére mégis sok közös vonás van bennünk. Meg jól érezzük magunkat együtt.

A zenekar nekem felhőtlen időtöltést, jó sztorikat, barátokat jelent. Szeretnénk valamit elmondani is a közönségnek, de a barátainkon kívül nem sokan vevők rá, amitől nem keseredünk el, mert közben marha jól érezzük magunkat. Jól hangzik, ha azt mondom, hogy egy kulcs a szemben álláshoz a szürke élettel, de ez túlmutat azért a zenekaron. Minden esetre jól szórakozunk, ez már valami, nem?

M: Fúha. Szerintem az bennünk a közös, hogy már elértük a célunkat a zenekarokkal, haha. Persze, ez nem igaz. Vagy végül is de, nekem nincs más célom vele, mint játszani és a lehető legjobban érezni magam, és szerintem Áronék is így vannak ezzel. Talán még az ingyen drog is motivál minket.

- Mindegyik zenekarnak van legalább egy 2009-es anyaga. Milyen visszajelzéseket kaptatok? Ti magatok elégedettek vagytok vele? Új anyag várható a közeljövőben tőletek?

Á: Nekünk egy 12 számos „nagy” lemezünk és egy 7 számos Ep-nk jött ki idén. A visszajelzések eddig pozitívak voltak és összességében mi is elégedetten távoztunk Attila poklából. A jövőben egy kicsit gyorsítani szeretnénk a számok tempóján. Ha minden jól megy akkor február/március környékén jön egy 17 számos lemez.

B: Májusban jelent meg az s/t ep, relatíve sokan letöltötték vagy megvették. Nem kaptunk sok visszajelzést, de amik jöttek azok pozitívak voltak. Sosem tudok egészen elégedett lenni, mindig a következőt tervezem számomra tökéletesre. Azért persze szeretem, örülök, hogy összejött. Remélem 2010 első felében sikerül felvenni pár új számot, amit majd valamilyen formában ki is tudunk adni, tanulva az előző kiadás hibáiból. Mondjuk split formában állat lenne.

M: Az a visszajelzés, amit az FMF demo meg a Nothing anyagok kaptak, pozitív volt, bár tény, hogy kevés is. Ami persze várható volt, haha. Én személy szerint egyikkel sem vagyok megelégedve, de ez motivál arra hogy fejlődjünk. Formyfriends-zel most több kiadandó cucc is tervbe van véve (split, EP), de a demo sincs még meg kézzel fogható formában, mert lusták vagyunk, meg bénák. Viszont szerintem a Plan Beer, és PFA lemezek kurvajók lettek, és ami az igazi pozitívum bennük, és csak remélem, hogy ez az FMF-re is érvényes, hogy van bennük izgalom arra vonatkozóan, hogy mi sülhet ki ezekből a zenekarokból mondjuk pár lemezzel később. Ez amúgy mostanában sok hazai "új" vagy legalábbis nemrég felbukkant bandára igaz, pl Spark, Ashes of Atlantis, Puszta, Lömbihead, Libido Wins, Mind Your Step ésatöbbi.

- Mi jut esetekbe a következő fanzinekről: „Nem változunk”, „Hitvány”, „Sensitive Bullsit”? Ha már értitek a célzás.

Á: Az első kettő két színvonalas és szórakoztató fanzine. Az utóbbi az én, megjelenésig sosem jutott próbálkozásom volt. Remek interjúk készültek, nagyszerű zenekarokkal, de a lelkesedésem valahogy elfogyott.

B: A Hitvány nekem nagyon bejön, az utóbbi időben az egyik legjobb zine, kár, hogy az irója olyan lusta mint én. Kellően szemét, bár azért amikor olvastam nem hittem, hogy majd valaki felháborodik rajta, mert ismertem az íróját. Aztán mikor mentünk freefestre, egy srác a vonaton felhúzta magát rajta, becsukta és eldobta vagy letette, nem tudom már. Király! A Sensitive Bullshitet olvastam egyszer Áron gépén, valamikor a Hüsker Dü hallgatása közben, de nem sokra emlékszem belőle, csak hogy király interjúk voltak. Nemsokára amúgy kész lesz a Nem változunk 3. száma, csak több szabadidő és inspiráció kéne.

M: Mindhárom kurva jó. Bár a Sensitive-et még nem is olvastam, a Hitvány meg igazából rossz.

- Tudom, hogy kettőtök blogol is. Szerintetek miért érdemes csinálni? Fanzine vs Blog? Előnyök, hátrányok?

Á: Erről nem tudok nyilatkozni.

B: Érdemes, valamikor nemrég olvastam a tavalyi koncertbeszámolóim, jól esett, bár a nosztalgia elég szemét dolog. Nem tudom más olvassa-e rajtam kívül, nem hiszem, hogy sokan. Mostanában elég ritkán frissül, pedig idén több mindent íthatnék bele, de sokszor nincs időm vagy inkább kedvem. Egyszerűbb mint egy fanzine készítése, viszont nem olyan élvezetes. Az előnye, hogy frissen megírhatom az élményeim, gondolataim és akit esetleg érdekel az frissen olvashatja.

M: Hát a szokásos érvek és ellenérvek. Csinálni mondjuk szerintem mindkettőt érdemes, ha jól művelik. Ha a rajzaimat csak fanzinokba vagy egyéb más kézzel fogható dolgokon keresztül promotálnám, alig tudna róluk valaki. Ez az előnye a blogolásnak, ami persze sokkal "hígabb" élmény. Egy nyomtatott formátumú dologba mindenki többször is átgondolja, mit miért tesz. Jó esetben. Király lenne ha 2012-ben összeomlana az internet és mindenki elkezdene szamizdatolni a zenéről, de addig a fanzinosdi megmarad az ilyen unatkozó srácoknak. Ami tök király.

- Ha már ilyen „3in1” az interjú címe, mondatok nekem 3+1, számotokra örökérvényű lemezt? Ugyanezen mennyiségű 3+1-es listát szívesen vennék a jelenlegi magyar zenekarokkal kapcsolatban.

Á: Oké. TOP 4 lemez:

1. Something Against You – 11 songs (about kids without fate)

2. Dead Kennedys – Fresh Fruit for Rotting Vegetables

3. Vágtázó Halottkémek – A Halál móresre tanítása

4. Butthole Surfers – Hairway to Steven

TOP 4 magyar zenekar:

1. Another Way

2. Dance or Die!!!

3. Gyalázat

4. Lömbihead

B: Hátsó Szándék – Álmatlanság

Minor Threat – discography

Death is not Glamorous - Wide Eyes

+ 1, amire most megint nagyon rákattantam: Bad Brains – Bad Brains

Kedvenc jelenlegi magyar bandáim. Another Way, Iszonyat, Semmi Komoly és a +1 a Ninpilators, ami új és szerintem zseniális. Kevés ez a 3+1 lehetőség, mostanában van fasza banda itthon, pl. a 2 másik válaszadó zenekarai.

M: Változó. Nekem személyesen ami talán mindig örök marad:

Descendents - Milo goes...,

Kid Dynamite - s/t,

Breathe In - From this day on,

+ Lifetime - Jersey's best dancers.

Jelenlegi magyar zenekarokról pedig már írtam fentebb, max hozzátenném még hogy Duna, Kernel Panic, Dance or Die, Watchmybag, meg a Ninpulators is nagyon tetszik.

- Mennyire látjátok problémának a szintéren belüli homofóbiát és szexizmust? Van? Létezik? Okoz problémát? Ha igen, hogyan és miben látjátok ezen problémák orvosolásának lehetőségét?

Á: A szexizmus szerintem nem jellemző, a homofóbia pedig csak azért nem mutatkozik meg, mert kevés meleg jár ilyen jellegű koncertekre vagy legalábbis kevés, aki felvállalja. Abban biztos vagyok, hogy sok az olyan konzervatív féreg (értsd: nullánál több) még egy kibaszott punk koncerten is, aki kirekesztő gondolatokat dédelget a koponyájában.

A megoldás egyszerű, de nagyszerű: aki bármilyen homofóbiás kijelentést/megnyilvánulást tesz, azt ki kell rúgdosni az adott kocsmából ugyanúgy, ahogy ez a nácikkal kapcsolatban Tapolcán szinte már „hagyománnyá” nőtte ki magát. Az ilyen senkiháziaknak nincs helye egy ilyen jellegű közösségben.

B: Szintéren belül szerintem nincs ezzel probléma. Van pár zenekar, akik viccesnek meg menőnek hiszik, de ezek biztosan nem a szintér részei (legalábbis az én világomban lévő szintéré), csak mert gitár van a kezükben.

Azért mondjuk örülök, ha egy nő szép és nőisen öltözik, meg ha nem bánja, hogy megdicsérem, sokan sajnos ezt is félreértik. Elég álszent dolog szerintem. Az anti-szexizmusnak magától értetődő, természetes dolognak kéne lennie, így vagyok az antirasszismussal és hasonlókkal is, ezért sem nevezném magam soha egyiknek sem.

M: Magyarországon a színtéren belül kevésbé létezik szerintem a homofóbia és szexizmus, mint rajta kívül. Ez nem azt jelenti hogy senki nem süt el buzis vagy kurvás (haha) vicceket a koncerteken vagy akárhol-akármikor, de szerintem amíg nem gondolják komolyan, addig ez nem is probléma, a vaskalapos PC-harcosság szerintem legalább ugyanakkora gond, mint ami ellen harcol az egész. Egyszerűen csak a józan észre kéne hallgatni mindenkinek, aki meg túl hülye ahhoz, hogy felfogja ez mit is jelent, az ne legyen punk, hanem menjen a picsába jobbikgyűlésezni az Örs aluljáróba.

- Okkay skacok, köszönöm a válaszotokat! Utószó? Üzenet? Még valami, amit szeretnétek megosztani az olvasókkal?

Á: A húsevés a holokauszt egy elfogadott formája.

B: Hallgassatok jó zenét, csináljatok jó zenekarokat. Köszi az interjút!

M: Ne szpájtájmozzatok Bane pólóban!!!!

Next generation : ) fiatalság bolondság 3in1

Három srác, három különböző, de mégis azonos stílus és azonos mondanivaló. Három srác, hívjuk őket Ákosnak, Mancynak és Marcinak, interjú „3 in 1” stílusban, három legyet egy csapásra, gyerűűűűűnk! Itt a 2. rész :)


- Szerintetek mi keresnivalótok van ezen a blogon?

Ákos: Szerintem semmi, de ha már írtál illik valamit válaszolni ;)

Mancy: Mert hasonló dolgokért, és hasonló dolgok ellen küzdünk.

Marci: Fuu nem tudom, de nekem ez tök nagy megtiszteltetés!

- Hogyan lettetek „pánkok”? Mi volt az a fő hatás, ami alapján letértetek a járt útról és ilyenek lettetek most, amilyenek. Tényleg., milyenek is vagytok? Milyennek tartjátok Önmagatokat?

Ákos: Egy szobában laktam kiskoromtól kezdve a bátyámmal, Ő sok Nirvana-t, Billy Idol-t meg Prosectura-t hallgatott így kénytelen voltam én is azt hallgatni. Igazán az általános iskola befejezése után középiskolában ismerkedtem meg sok olyan zenekarral akiket a mai napig is hallgatok. A lakótelepen sokan voltunk abban az időben gördeszkások, sok skatepunk zenét hallgattam.Aztán elkezdtem bejárni a városba koncertekre és egyre több számomra új, nagyon fasza zenekarral ismerkedtem meg. Az első basszusgitáromat abból a biztosítási pénzből vettem amit azért kaptam mert eltörtem az arccsontom egy balul sikerült gördeszkás trükk miatt :D

Mancy: 12 évesen került hozzám egy válogatás cd,amin az akkori magyar zenekarok szerepeltek. The Buttholes, Iszonyat, Fegyelmező részleg, Semmi Komoly meg még páran. Nagyon megtetszettek a szövegek, a dallamok. Első ilyen koncertem egy Déli party volt ahol azon a cd-n szereplő zenekarok nagy része játszott, ez nagy örömet szerzett. Megragadott a légkör ami ott volt.. Pár éve egy Lépéselőny koncerttől kezdődött nekem a „hardcore”. Ez az egész nyújtja számomra a legtöbbet, mint zeneileg, mint érzésvilágában. A személyiségemet találtam meg benne, és egy számomra addig ismeretlen dolgot a straight edge-et, aminek azóta is híve vagyok.

Marci: Valamikor 13 éves koromban kezdődött. Pistivel, aki egyébként a gitárosunk, sokat toltuk a Tony Hawks Pro Skater PC játékokat és azokban hihetetlen jó zenék voltak. Így ismertem meg olyan bandákat mint: Dead Kennedys, Suicidal Tendencies, Bad Religion. Aztán az első hardcorepunk buli az biztosan valami Another Way koncert volt talán Békéscsabán a Black Jack-ben, előtte is voltam már punk, metal bulikban, de abban az időben az AW annyira megfogott élőben, hogy elhatároztam, hogy komolyabban beleásom magam a dolgokba. Volt valami nagy hc díler csávó a suliban és az egyik haveromon keresztül irattam vele cd-ket. Itt jött a képbe pl: HoldxTrue, Sedative Bang, YOT, Hátsó Szándék, Nesze, RLO, meg kismillió hc meg punk banda, a szövegek által pedig a mentalitáshoz is egyre közelebb kerültem. Ahogy telt az idő vettem egy dobcuccot, majd pár vállalhatatlan próbálkozás után megcsináltuk a BFL-t. Ennyi röviden a történet. Bár főleg punkot/hc-t hallgatok, és ez rengeteg dologban befolyásolja is az életem, de nem szoktam magamat így nevezni, elég helyen meg van az ember bélyegezve az életében (politika, vallás, stb.), nem akarok több bélyeget, attól függetlenül, hogy ez jó vagy rossz-e.
Egyébként csendes, visszahúzódó (bár igen kritikus) gyerek vagyok és így igazán nem is szeretek kitűnni a tömegből, feltűnősködni, viszont mindig szerettem a tömeggel szembe menni.


- Elégedettek vagytok az elér eredményekkel? Elégedettek vagytok az életetekkel és a társadalomban betöltött helyetekkel, „szerepetekkel”?

Ákos: Ma már nem gördeszkázok maximum néha kimegyek egyet gurulni, de aktívan már nem művelem a sportot. Viszont egy gördeszkás boltba dolgozok ami tök jó mert egész nap hallgathatom a kedvenc zenéimet,ha nagyon unnám már magam mindig betéved egy-egy haver a boltba dumálni, szóval elvagyok. Próbálok mindenhez a legpozitívabban hozzáállni amibe belekezdek. Drog, alkohol és hús mentes életet élek, de nem próbálom ráerőltetni senkire sem a nézeteimet.

Mancy: Az életemmel nagyrészt elégedett vagyok. Amivel nem azon meg próbálok változtatni, már amennyire lehet.

Marci: Elégedett nem vagyok, sok hibám van, de próbálok úgy élni, hogy ne rúgjak bele senkibe.

- Mindegyikőtök játszik zenekarban.. Szerintetek ezekbe mi a közös. Kiknek és miről szólnak. Mi a célotok a zenekarokkal?

Ákos: Szerintem a közös a három zenekarban, hogy hardcore-hardcorepunk zenét játszunk, ki a döngölősebbik ki a táncolósabbik fajtából. Valamint mindegyik zenekart fiatalok alkotják. A Positive Mind számai leginkább az emberi kapcsolatok felépítéséről, tönkremeneteléről, hiányáról szólnak, de alapvetően az általunk látott negatív képet adják elő illetve a pozitív megoldást/megoldásokat taglalják. Nem akarjuk megváltani a világot, ez nekünk csak egy hobbi, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a baráti társaság tagjaival. Bár a zenekar inkább olyan mint egy család, ahol figyelünk egymásra, egymás problémáira, és közösen keressük rájuk a megoldásokat is amikor tehetjük.

Mancy: Mindegyik zenekar a magyar hardcorepunk színteret gazdagítják. Célunk, hogy különböző problémákat a zenekar szempontjából mutassunk be, és ezáltal az emberek érezzék át azt amit mi mondani szeretnénk ezzel az egésszel. Fontosnak tartjuk, hogy mindezt „őszintén” adjuk elő.

Marci: Sajnos nem ismerem a másik két srácot, de a PM-nak pl. múlthéten írtam e-mailt és tök kedvesen válaszoltak meg tényleg pozitívan, nekem pedig ennyi pont elég, hogy valakiről lejőjjön, hogy jó arc. Egyébként tudtomon kívül biztos találkoztam már velük egy-egy bulin. A zene természetesen ugyanolyan srácoknak szól mint amilyenek mi vagyunk, olyan dolgokról amik basszák a csőrünket. A célom mindössze a legjobb barátaimmal zenélni, új barátokat szerezni, némi mondanivalót közvetíteni és néha kiszakadni a mindennapi szürkeségből.

- Mindegyik zenekarnak van legalább egy demója. Milyen visszajelzéseket kaptatok? Ti magatok elégedettek vagytok vele? Új anyag várható a közeljövőben tőletek?

Ákos: A demoval kapcsolatban az elégedettség változó a zenekar tagjai szerint. Ezt úgy értem, hogy senki sem tartja a 100%-osnak, van aki elviseli, van aki nem. Én személy szerint megvagyok vele elégedve, amit saját magunk kitudtunk hozni a próbateremben a lehetőségeinkből azt szerintem maximálisan kihoztuk. A visszajelzések mindenképpen pozitívak. A minőség nem emeli a studio bandák közé a zenekart, de demonak tökéletes. Az új anyag szeptember elejére várható, egy hét számos EP, ez már úgymond "studio" körülmények között lesz rögzítve Zircen, reméljük a legjobbat.

Mancy: A mi felvételünkön jelenleg itthon dolgozunk, de szeretnénk minél előbb nyilvánossá hozni a számokat. Sajnos kevés itthon azoknak a száma akik ehhez hasonló zenét hallgatnak.

Marci: Jaja, csináltunk egy demo-t még tavaly nyáron, többségében jó kritikákat kaptunk rá, bár ezek többnyire az ismerősök köréből kerültek ki. A felvett számok között volt már 2 éves is, ez meg is látszódik rajta.. Én személy szerint már letagadnám azt a demo-t.. Azóta úgy alakult, hogy 4-en folytatjuk a zenekart, és az új számokat is így írtuk, és ezzel együtt a dolog zenei része is elég sokat változott, jóval punkosabb irányba. Ha minden jól megy augusztusban felveszünk egy lemezt, 10 vadonatúj pörgős hardcorepunk track lesz rajta, amiből 8 már kész is van. Ha pedig ez kész van, ősszel szeretnénk nyomni egy kis túrnét a Dunántúlon is. Ezenkívül pár fasza project banda is tervben van de ezeket elég nehéz összehozni.


- Tudom, hogy kreatívak vagytok más téren is (blog, fanzine, vagy akár mondjuk a gördeszka). Mesélnétek ezekről? Szerintetek miért érdemes csinálni ezeket? Fanzine vs Blog vs gördeszka? Előnyök, hátrányok?

Ákos: Én csak a gördeszkázáshoz tudok hozzászólni, mert blogot nem vezetek, fanzine-t meg nem írok csak olvasok. Nekem a gördeszkázás volt anno a menekülés a hétköznapok nehézségei elöl. Volt, hogy reggeltől másnap reggelig hajtottam, ha úgy tartotta kedvem. Imádtam a zörgő csapágyak hangját, szabadnak éreztem magam akárhányszor deszkára álltam és elindultam valamerre. Gurulni vagy trükközni az teljesen mindegy volt számomra csak deszkázhassak. Előnye maximum az volt, hogy jó kondiban tartotta az embert, hátránya meg maximum a sérülések amik nélkül nincs fejlődés. Szóval ha lesérültem se volt hasztalan, ha felgyógyul az ember egy komolyabb sérülés után, sokkal nagyobb erőbedobással küzd majd, hogy bizonyítson magának- Igenis ezt megtudom csinálni...

Mancy: Én jelenleg pólótervezéssel foglalkozom, ami KLclothing néven működik, ezt szeretném hogy minél több emberhez eljusson, mert örömmel tölt el, hogy más emberek viselik a gondolataimat. Egy rajzos blogot is szerkesztek régebb óta, amiben érzéseim, gondolataim tükröződnek. Pár éve görkorizok, ami egy szép napos délután rengeteg örömet tud okozni.

Marci: Ami nálam leginkább játszik az a fanzine. Most fog kijönni a Solidarity nevezetű lapomnak a második száma, már csak az utolsó simítások vannak hátra. Igazából nem tudom hogy van-e értelme. A visszajelzések mindenesetre nagyon jók. Meg is lepődtem rajta. Az első számból én kb. 60 példányt fénymásoltam (amik hamar el is mentek), meg Pesten nyomtatta és terjesztette a Dzsukhell disztro, akiknek ezúton is hatalmas köszönet! Aki ír annak küldök az újból, amúgy ingyenes, de szívesen cserélek is akármire. Ezenkívül neten is hozzáférhető és több mint 200-an rá is klikkeltek már (myspace.com/solidarityfanzine). Szóval ezzel teljesen elégedett vagyok. Ezenkívül van egy blogom (allinthehead.blog.hu), nagyritkán írok bele, de erősen elhanyagolt, főleg bulikról írok meg ha valami nagyon felidegesít, nem is nagyon olvassa szerintem senki:-D. Jó lenne komolyabban csinálni, de néha elég ingerszegény az életem. A deszkát meg régen én is próbáltam de béna voltam hehe

- Ha már ilyen „3in1” az interjú címe, mondatok nekem 3+1, számotokra örökérvényű lemezt? Ugyanezen mennyiségű 3+1-es listát szívesen vennék a jelenlegi magyar zenekarokkal kapcsolatban

Ákos:
Lemezek:

1. Youth Of Today - We're Not In This Alone, 2. Lépéselőny - Felépítjük Újra, 3. Hold X True - A Mi Utunk +1. Hátsó Szándék - Álmatlanság

Zenekarok:

1. Suicide Pride, 2. Liberal Youth, 3. Tisztán a Cél Felé, +1. Social Free Face

Mancy:
Verse: Rebuild, Have Heart: Songs to scream at the sun, Killing The Dream: Fractures, Sinking Ships: Disconnecting

4 kedvenc jelenlegi magyar zenekar: Think Again, Plan Beer, New Dead Project, Iszonyat.

Marci: Áhh, öreg ez lehetetlen.. na jó megpróbálom, de rengeteg holtversenyes van Bad Religion - No Control /ez tuti/ Minor Threath discography lemez, Gorilla Biscuits - Start Today +AC/DC - dirty deeds done dirt cheap - mert életem első rokkklemeze.
Magyar bandák közül is rengetegen tetszenek, azért itt van pár: Another Way, Laces Out, Libido Wins, meg mondjuk a debreceni Hanoi -mert jófej srácok és sokat tesznek a debreceni szcénáért.

- Mennyire látjátok problémának a szintéren belüli homofóbiát és szexizmust? Van? Létezik? Okoz problémát? Ha igen, hogyan és miben látjátok ezen problémák orvosolásának lehetőségét?

Ákos: Szerintem egyikkel sincs probléma a szintéren! Véleményem szerint minden embernek szíve joga, hogy eldöntse hogyan keresi a boldogságot, értem ezt testi lelki aspektusban. Egy szó mint száz legyen nő vagy férfi a homoszexualitás számomra olyan fajta dolog, hogy legyen mert tökéletlen ez a világ.

Mancy: Én ilyet személy szerint nem tapasztaltam.

Marci: Ez egy elég összetett probléma, én személy szerint nem igazán érzem magam úgymond szintértagnak. Eléggé elszigetelt helyen élek itt a Viharsarokban, illetve Debrecenben (ahol tanulok). Pénz híján ritkábban jutok fel Pestre, esetleg Dunántúlra. Ismerek embereket, vannak barátaim itt-ott, de átfogó objektív véleményt nem tudok alkotni. Bár úgy gondolom, hogy ezen problémák hátterében döntő többségben csak a tudatlanság, és a nemtörődömség áll, nem pedig a direkt diszkrimináció. Általánosságban pedig, fontos ezeket a dolgokat térben és időben megfelelően kezelni. Egy normális fejlődőképes társadalom az ilyen attitűdöket értelemszerűen levetkőzi, de egy olyan megrekedt társadalomban mint a miénk, ezek a dolgok nem természetesek sajnos, sőt nem ritkán szélsőségessé válnak. Ezért szerintem a problémák valós megoldásához, mélyebbre kell ásni. Ugyanakkor a feminizmus és a gender ideológia radikális irányzatait már feleslegesnek tartom.
- Okkay skacok, köszönöm a válaszotokat! Utószó? Üzenet? Még valami, amit szeretnétek megosztani az olvasókkal?

Ákos: Nem leszünk soha sztárok és lehet, hogy nem vagyunk tökéletesek, de legalább valódiak vagyunk!

Mancy: Köszönet mindenkinek akik miatt most ilyen vagyok.

Marci: Én kössz a lehetőséget! király a blog, jó, hogy sokféle zenekar teret kap itt. Szóval további sok sikert hozzá! Olvasóknak: legyetek kedvesek egymáshoz, ez sokat számít! Helló!

Zenekari kontaktok:
POSITIVE MIND: http://www.myspace.com/positivemindvp
BUILT FOR LIFE: http://www.myspace.com/builtforlifehc
TRUSTING:… készülőben

Black Panda Interjú

A Black Panda zenéjével a francia turnénk alkalmával találkoztam és nagyon bejött ez a Rock 'n Roll D-Beat. Azelőtt nem igen hallgattam ezt a stílust, de aztán nagyon megkedveltem.(Majd olvashattok egy interjút a Sickness nevű francia bandától is, akik ugyanebben a stílusban nyomulnak). Szóval a Black Panda egy nagyon fain Spanyol zenekar, pörgős, lendületes és kellően dühös. Eddig egy albumot és két 7" splitet tudhatnak a hátuk mögött. Ismerjétek meg őket:

1.Kezdjük a zenekarral kapcsolatos dolgokkal, mutatkozzatok be!
Hey! Cargadores vagyok az egyik gitáros. Mindannyian a western filmek, a Mad Max, a kávé likőr, Ennio Morricone, a Punk és a Rock and Roll őrültei vagyunk!

2.Melyik bandákban játszotok még?
Egy csomó zenekarban nyomul(t)unk: "BMX Crusader" (dob) néhány évvel ezelőtt a Sl's3-ban játszott, "El Pistones" (basszusgitár) a Madame Germenben és most egy dark bandában a Hongoban nyomja, "Shake Trigo"(gitár) a Lascivosszal rock'n'rollozik, "Tony Barbosa” (énekes és tequila) néhány évvel ezelőtt az Ekkaiaban énekelt, "Johny 100 Duros" (ének) sok évvel ezelőtt volt egy zenekara, de soha nem rögzítettek semmit, és végül én: "El Cargadores" (gitár), egy grindcore (Nashgul) és egy heavy bandában is játsom (Asedio).

3. Van a tagoknak a hivatalos munkahelye, vagy egyetemre járnak, vagy ilyemi?
Van aki már dolgozik, a többi munkanélküli és néhány tanul.

4. Kérlek mondd el a zenekar rövid történetét!
A zenekart 3 évvel ezelőtt kezdtük. Felvettük első LP-nket és a Mad Max filmek előtti tisztelgésből "Tanque de 98 octanos" lett címe. Aztán 2 split EP-t csináltunk a svéd Auktionnal és barátainkkal a spanyol Holocaust in Your Headdel. Csináltunk egy európa turnét, mely során ellátogattunk Franciaországba, Németországba, Hollandiába, Dániába, Svédországba és most dolgozunk a következő teljes albumon.

5. Mi inspirált titeket arra, hogy ilyen rock'n'rolling crust / punkot kezdjetek el játszani?
A hétvégi „hellpartik”! Kurva hosszú listát írhatnék a zenekarokról, akik hatással voltak ránk, de ez képtelenség, szeretünk punk-rockot, rock & rollt, crustot és punkot énekelni a barátainkkal, az inspirációt a dalok, valamint a nehéz és furcsa élethelyzetek adják…

6. Meséljetek a banda nevéről! Kapcsolódik valamihez, vagy ered valamiből, esetleg csak szimplán egy név?
A név egy „hellpartin” született. Részegek voltunk, azon a napon próbáltunk először, így vettünk néhány sört egy 24 / 7 -ben. Ekkor még nem volt nevünk és egy barátunk azt ajánlotta, hogy nevezzük el magunkat, a bolt neve után: Happy Pandának. Tovább ittunk és úgy döntöttünk, hogy egy sötétebb nevet választunk, ez lett a BLACK PANDA!!

7. Légyszi beszélj egy kicsit a spanyol punk / hc / crust színtérről. Menyire megosztottak a punkok, skinek, hc kölykök, crustyk?

A kormány mennyire tolerálja az ilyen zenét/koncerteket? Vannak gondok a nácikkal nálatok? Azért kérdem, mert nálunk kurva sok gáz van ebből és a punk / hc színtér is érdekelt ebben.

Nos ... mi egy kis városban élünk, így a koncertek elég jók szoktak lenni. Sok különböző srác lejön és együtt bulizik, ugyanis kis város lévén évente elég kevés buli akad. Itt nem az a helyzet, mint a kibaszott nagy városokban, ahol minden napra jut koncert.

Gondok a kormánnyal? Hogy gáz legyen a kormánnyal, ahhoz először a rendőrökkel kell összezördüléseknek lenni, de velük itt még soha nem volt. Még sosem szakították félbe a bulinkat, vagy tiltották meg, hogy játszunk.

Nácik. Mint már mondtam a város kicsi. Lehet, hogy van 2-3 hülyegyerek, aki magát nácinak vallja, de nem vállalja fel, szóval ebből adódóan nincs is nálunk probléma és nem is lesz.

A nácik főként Madridban, Barcelonában és Valenciában okoznak gondokat, ahol nagyobb a náci mozgalom. Láttam egy csomó videót a keleti országok náci katonai kiképzéséről és úgy tűnik, hogy ott tényleg eléggé odabasznak.

8. Mondtad, hogy volt egy turnétok Európában. Hasonló a kérdésem az előzőhöz: van számottevő különbség a spanyol és a francia (vagy svéd vagy német, vagy bármelyik) színtér között?

A koncertek Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és a közép-európai országokban többé-kevésbé egyformák, különbség inkább Svédországban van. Tudniillik, ez egy nagyon gazdag ország és magas az életszínvonal. A bulik a kormány által biztosított épületekben voltak, így totális volt a kontrol az emberek felett, tehát sem inni, sem dohányozni nem lehetett… Ez már túl tökéletes volt számunkra, hahaha!

9. A zenekar tagjai részt vesznek különféle szociális vagy politikai tevékenységben? Ha igen, írj erről egy kicsit kérlek!

Néhányunk folyamatosan sqattol, és most merültünk bele egy új projektbe, a neve A Casa Das Atochas [http://www.myspace.com/casadasatochas]. Összefogtunk a coruñai egyesületekkel, hogy felépítsünk egy új foglaltházat a város közepén. Nézd meg a myspacet, képekért, videókért, eredményekért stb.


10. Mi a helyzet a spanyolokkal? A történelem már megmutatta, hogy ezek az emberek tudnak harcolni a szabadságukért és jogaikért. A helyzet manapság is ugyanaz? Vagy az emberek inkább érdektelenek lettek az alsóbb osztályok problémáira? Mi az emberek reakciója, az Afrikából érkező migrációval szemben, hiszen Marokkón át érik el az afrikaiak legkönnyebben Európát. Szerintetek az emberek hogyan ítélik meg a migránsokat Spanyolországban és Európában?

Szerintem (és ez csak az én véleményem), az emberek nem olyan aktívak már, mint a 80-as években voltak, mert akkora a korrupció és a sok szar, ami beleivódott a hétköznapokba, hogy inkább basznak mindenre. A tömegmédia tud mozgósítani valamennyire, vagy ha valami közvetlenül érinti az embereket (mint a tömeges elbocsátások a multi cégeknél), ilyenkor ki mennek az utcára, és tiltakoznak és sírnak és gyújtogatnak, hehe ...
A szakszervezetek sem segítenek túl sokat. Ők túl sok éve a kormány szövetségesei, és úgy néz ki, mintha elfelejtették volna, hogy a dolguk az, hogy megvédjék a "munkásosztályt". Most nem mások, mint alkalmazottak, akinek a fizetése a kormánytól jön. A Spanyol állam meg egy TV-show, ahol a nemzetet csak az érdekli, hogy lássák, hogyan boldogul a korrupt, bebörtönzött polgármester a híres flamenco-énekessel, illetve hogyan költ a Real Madrid 90 millió eurót néhány seggfejre. Ez az igazi nemzeti érdeklődés, basszák meg!


11. A kormány próbálja ellenőrzése alá vonni a színteret? Lehet problémájuk a punkoknak a munkahelyükön, vagy az iskolában abból, hogy punk/hc koncertre járnak? Például Fehéroroszországban elbocsáthatnak a munkahelyedről, vagy kirúghatnak az egyetemről, ha punk koncertekre jársz, vagy punkzenét játszol. Izraelben ráadásul le is csukhatnak, ha politikai punkot nyomsz, ezzel a dumával, hogy "a nemzet ellensége".
Nem, nincs gondunk a munkahelyen a punkkoncertek, vagy punkzenekarok miatt, nem kell elmondani az embereknek, hogy mi folyik a magánéletünkben. Enemy of the Nation (a nemzet ellensége)? Ez egy jó név!

12. Nálatok mennyire próbálja a kormány megfigyelés alá vonni a társadalmat? Mint például Angliában, ahol több ezer kamerát szereltek fel mindenfelé a városokban.
Sosem voltam Angliában, de az egyik kint élő cimborám mesélte, hogy London tele van biztonsági kamerával. Sok ember gondolja úgy, hogy ezek a kamerák hasznosak, de azért veszélyt is jelentenek. Köztudott, hogy az óvodák területén is vannak kamerák felszerelve, hogy a szülők on-line ellenőrizzék a gyerekeiket, amíg ők a munkahelyükön ülnek. Természetesen, ez kurva jó a szülők számára, de ezek a gyerekek biztonsági kamerák között nőnek fel, és ha majd 20 évesen kimennek az utcára, vagy bemennek valahova, egyáltalán nem lesznek meglepve a kamerák láttán, mert velük születtek. Azt hiszem ez a szar őrülten veszélyes.

13. Tudnál ajánlani néhány fasza spanyol zenekart?
Looking for an Answer, Hongo, Antiplayax, Moho, Erantzun, Dishammer, Derrota, Machetazo, Spandau Bullet,Violent Headache, Desguace, Totalickers és a Horrör, akik most vettek fel egy baromi jó Lp-t.


14. Állítsd fel a saját személyes top 10-edet a legnagyobb valaha kiadott albumokról.
Ezek a kulcsfontosságú albumok számomra. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Metallica – Kill..em All

Death Breath – Stinking up the Night

Entombed – Clandestine & Left Hand Path

Genocide Superstars – Superstars Destroyer

Napalm Death – Harmony corruption

Dissection – Storm of the Lights Bane

To What End – Concealed below the surface

Iron Maiden – minden!

Inepsy – No speed limit for destruction

Hellacopters – High Visibility

Dismember – Death Metal

Extreme Noise Terror- Retrobution

Repulsion - Horrified

Shitlickers Interjú

Akik otthon vannak valamennyire a crustpunkban, meg a brutálisabb zenékben, azok bizonyára találkoztak már ezzel a "legendás" zenekarral. Régisulis srácok ezek, akik aktív részesei és elindítói voltak, a Svéd- és veleegyütt az északi országok raw színterének. A zenéjük nyers és arcletépően agresszív rawpunk, nincs kec-mec. Az interjút a Driller Killeres Christ készítette, a Shitlickers (volt) énekesével Lasseval.

Ok, kezdjük a legelején. Mikor és hol indult útjára a Shitlickers? Sokkal másabb volt a zenétek akkoriban? Milyen más bandákban nyomtátok még?

Én (bass) és Jimmy (gitár) alapítottuk a Shitlickers/Skitlickerst Göteborgban, az 1981-es év elején. Gutte dobolt és Jimmy csaja énekelt. Ekkoriban angol punk zenekarok roadjaként dolgoztam, és benyomtam magunkat az Exploited elő zenekaraként. Elég borzasztó Rock ’n Roll punkot nyomtunk és ezzel a felállással ez is volt az utolsó koncertünk. Elkezdtünk egy új bandát, teljesen új zenei iránnyal, amiben már én énekeltem, Jimmy gitározott, Gutte dobolt és Sixten (GBG-Punx, Anticimex) basszerozott. Más zenekarnév híján megtartottuk a Shitlickers nevet. Új gyors, rövid dalokat írtunk, súlyos riffekkel és erőszakos szövegekkel. Egy bulit nyomtunk ezzel a felállásal, mielőtt Jonsson a basszeros szerepet (ekkoriban ő is játszott az Anticimexben), és Bob Stacy (a Roxy nightclub kidobója) pedig a dobos posztot vette át, és megszületett a valódi Shitlickers. Más zenekarok? Basszeroztam ’82-ig a GBG-Punxban és doboltam ’83-ig a Troublemakersben.

Mikor hallottál először a raw punkról? Mindig is raw punknak hívtátok a zenéteket? Beszéltek ekkoriban D-beatről? A Shitlickers nagyon korán kezdett el ilyen brutális zenét játszani, honnan jött az inspiráció ehhez? Másik hasonló svéd banda ekkoriban csak az Anticimex volt. Jonsson mindkét bandában gitározott, gondolod, hogy hatással volt rátok?

1981 telén együtt játszottunk néhány másik bandával (Anticimex, Asta Kask) a Rockers klubban, ez a buli lett a svéd hardcorepunk kezdete. Mi hardcorepunknak, raw punknak, trash punknak hívtuk. A zenénket a Discharge ihlette, de meg akartuk találni a saját stílusunkat. Én és jimmy írtuk a dalokat, de Jonssonra is mindig lehetett számítani, úgymint zenész és mint barát egyaránt. Svéd referenciánk egyáltalán nem volt ekkor. A zenei hatásaink az Egyesült Királyságból érkeztek, komppal Göteborgba. Egyébként még a mai napig hallgatok 4-skinst és Cockney Rejectset, még ha más zenét is játszottak mint mi.

Ha jól tudom, akkor az első albumotokat 1982 tavaszán vettétek fel. Melyik stúdióban? A zene hihetetlenül brutális és ezt kevés bandának sikerült túlszárnyalnia. Mesélj a felvétel körül keringő anekdotákról! A második album 1982 nyarán lett felvéve. Hol? Kiadatlan volt, amíg a Distortion ki nem adta?

Igen, az első albumunkat (WARSYSTEM) 1982 tavaszán rögzítettük a Studio Laneben, Göteborgban. Az emberek azt hiszik, hogy az éjszaka közepén betörtünk a stúdióba, lopott cuccokon felvettük az anyagot, majd leléptünk olyan gyorsan, ahogyan jöttünk. Ez csak egy mítosz. A felvételt nagyon komolyan vettük. Tudtuk, hogy meg kell találni azt a hangzást, ami megkülönböztet minket más bandáktól pl. a gitárerősítőt betettük egy szekrénybe és lyukat fúrtunk a membránra egy injekciós tűvel. Ez adta a különleges hangzásunkat, ráadásul minden dalhoz 4-5 azonos gitárt hozzáadtunk, hogy még kövérebb hangzást kapjunk (mint a Pistols volt anno). Ugyanezt az elgondolást alkalmaztuk más hangszerekre is, sok visszhang a dobokra, magas-közepes hangterjedelem a basszusra a különböző hangzás miatt. Kísérleteztünk. Sok bandának - akik olyan műfajban tolják, ahol sok az egyforma zenekar- hibája az, hogy nem szánnak elég időt arra, hogy kikísérletezzék saját stílusukat, ezért mindenki szinte ugyanolyan és csak nagyon kevesen vannak, akik egyedülállóak.

A második lemez (SILENCE) 1982 őszén rögzítettük, ugyanabban a stúdióban. A zenét új irányba akartuk vinni, sötétebb és hosszabb dalokkal, de a megfogalmazásuk túl szegényes volt, meg mi is elég szar állapotban voltunk. A tűz eltűnt és tudtuk, hogy ez a vég kezdete. Az elégedetlenségünk diktálta, hogy 15 évvel később újra kiadjuk ezt a lemezt.

Az első album két különböző kiadásban jelent meg; 1. GBG 1982 egy késsel a gyomorban és a 2. rajzos cucc a Cracked Cop Skulls, a külföldi piacra. Miért a két különböző kiadás? Tudod, hogy hány különböző nyomtatvány van? A split EP az Anticimexszel egy bootleg, tudod, hogy azt ki adta ki? Ti adtatok engedélyt arra, hogy az első album többfajta borítóval jelenjen meg az eredeti mellett?

Az első albumnak csak egy bakelit változta van; a borítón egy kés van beleszúrva egy gyomorba, a hátoldalon pedig egy kép látható a zenekarról, 300 db készült belőle, fehér színű, saját kiadás. Minden más kiadás (Bullshit Records, Malign Massacre, vázlatborítók, Anticimex split stb.) bootlegek, részünkről nincsenek jóváhagyva. Az érdeklődés az album iránt nagyon nagy, mind Svédországban, mind külföldön. Angol lemezkiadók szerződtetni akartak minket. Az információterjedés már akkoriban is gyors volt. Jimmynek maradt még pár eredeti albumja, én elvesztettem az egyetlen példányt a feloszlásunkkor. Van egy élő felvételem, amit nem lehet kiadni a rossz minősége miatt, pedig van rajta pár szám, amik nem jelentek meg sehol.

A Shitlickers az egyik legmitikusabb banda ezen a környéken. Mit gondolsz, miért? Soha nem láttam interjút veletek, és a szóbeszéd szerint, az élő fellépéseitek igen durvák voltak, a brutális énekessel a középpontban. Kell lennie mégis valaminek, hisz te is ennyire odavagy ezért az időszakért, pedig csak egy albumot jelentettek meg, volt néhány fellépésetek, aztán eltűntetek.

Sok ok akad: mi voltunk az egyik első zenekar a világon ebben a műfajban, csináltunk egy felvételt: személyes, konkrét, felismerhető hangzást és erős dalokat írtunk, hogy az emberek megjegyezzenek. Az erőszakos bulik, amelyeket rövid ideig adtunk (1981-1982) váltak a fő okaivá annak, hogy elhagytuk a punk közösséget (legalábbis én és Jimmy, aki eltűnt a motoros világban). Nem adtunk egy interjút sem, őriztük a védjegyünket és nem szerepeltünk egy válogatáson sem más bandákkal. A zenekar tagjai igazán színes egyéniségek. Az a tény, hogy mi a „Shitlickers-kör” idősebbek voltunk, mint a hardcorepunkok, szintén számít. A fiatalok felnéztek ránk és leszartuk, hogy mások mit gondolnak. Pl.: Jonsson és én gyakran hallgattunk ’50-es évek beli rockot, mint Elvis, Dion és Sedaka, és ez kissé zavarta a fiatalabb punkokat. Persze lehettünk volna olyan banda is, de mi komolyan vettük a zenét, a koncerteket, a felvételeket,a borítókat stb. A zene volt az első, minden más csak másodlagos jelentőséggel bírt. És tudtuk mit csinálunk. Tudtuk, hogy egy zenekarnak, bármilyen műfajú is legyen, rendelkeznie kell a) jó dalokkal, b) személyes hangzással és c) agresszív marketinggel.

Ki írta a szövegeket és honnan merítettétek őket? Politikus bandának éreztétek magatokat? A háborús szövegek a rawpunk bandáktól nem szokatlanok és azt hiszem a Dischargetól is kaptatok egy kis inspirációt.

A Discharge a háború ellen írta a szövegeit, a mi szövegeink javaslatokat tartalmaztak az erőszak megszűntetésére. A szövegismétlések minden verse-ben tudatosak voltak. Ha egy mondatban el tudod mondani, amit akarsz, akkor nincs szükség több szövegre. Nem voltunk politikai vagy nem politikai zenekar, mi a Shitlickers voltunk, és egy csomó, más vélekedésekkel ellentétes véleményünk volt. Mi egy hamisítatlan punk bandának tartottuk magunkat, ami azt jelenti, hogy mindazon dolgok ellen voltunk, amelyeknek más mellette, és olyan dolgok mellé álltunk, amiktől más elfordult. Mindaddig, amíg konfliktus volt, boldog voltam. Ezt alkalmaztuk a többi punkkal szembe is. Megvetettem a kiszámíthatóságot. A politikailag korrektséget. Néhány punk meg akarta változtatni a világot, pornó színházak megdobálásával. Bob és én, akik állandóan a Roxy night klubban együtt lógtunk a sztriptíz táncosokkal és egyéb figurákkal a pornó bizniszből, nem értettük mit csinálnak ezek.

Sok erőszak volt ekkor a hardcoreban? Ha igen, kik voltak az ellenségek? Rockerek? Nácik? Számottevő volt a narkó ekkoriban?

- Sajnos, sok kábítószer volt a színtéren. Mint a mai társadalomban. És a zenekarban is voltak problémák. Amikor balhé volt, nem volt különbség színpad, vagy közönség között. Én mindig részt vettem a bunyókban, mivel eléggé lobbanékony vagyok, és részben ezért, senki sem tudott leállítani. Olyan volt, mint a Clockwork Orangeben. Amikor tinédzser vagy, tesztelni szeretnéd a korlátaidat, és ezt addig csinálod, amíg valaki hozzád közel álló azt nem mondja, hagyd abba. Felnéztünk a motorosokra, és soha nem volt semmi gáz, éppen ellenkezőleg: kiálltak a punkok mellett, jöttek koncertekre, és néhány régi punk zenekar még játszott is motoros és rocker helyeken. Ez egy nagy különbség volt Göteborg és Svédország többi része között. Amikor elkezdtük, Jimmy egy skinheaddel osztotta meg a lakását, és néha partiztunk is velük. Nem különbözött az értékrendünk, így természetes volt, hogy együtt lógunk. Ekkortájt a hardcorepunk csak egy kisebb tömeg volt, ami ezután kábé fél évvel vált mozgalommá.

Beszélnél egy kicsit a ’80-as évek eleje beli punkmozgalomról? Úgy tűnik, mintha akkor, nem ugyanazok lettek volna a választóvonalak, a stílusok között. Mennyire volt jelen Haga (Göteborg egyik kerülete) a punk színtérben? Mit gondolsz, miért jelentek meg ilyen korán Göteborgban az ilyen brutál zenét játszó bandák? Melyik bandák voltak szerinted a legjelentősebbek az akkori svédországi rawpunk színtérben?

Mi, akik részt vettünk a punkban a ’80-as évek kezdetétől fogva, azt tapasztaltuk, amit feltehetően a ’77-es punkok is; valami olyasmi történik itt, amit senki nem tapasztalt ezelőtt. Valami új. Haga az új zenék központjává vált, ezért óriási jelentőséggel bírt. És szinte minden ugyanabban a blokkban türtént; a mi próbatermünkben, Sprangkullenben, a Roxyban ... Haga olyan volt, mint a Christiania Koppenhágában, Dániában, egy szentély a maga szabályaival. Sok fellépési lehetőség volt itt, és Göteborg körül is. Sokan csak feldolgozásokat játszottak csak egy éjszaka erejéig, olyan régi göteborgi bandáktól, mint a Goteborg Sound, a Perverts és a The Leather Nun . Ne felejtsük el, hogy ezek az emberek voltak -mint Lob, Blomgren, Freddie Wadling és Jonas A -, akik támogatták a rawpunkot, és ez sokat jelentett, nem csak zenei szempontból, hanem az új színtér megalkotása miatt is.

Úgy gondolom, hogy a Shitlickers volt kezdetben a legfontosabb a zenekar ebben a műfajban. Feltettük a lécet a felvételeinkkel, élő fellépéseinkkel és a koncertszervezéseinkkel. Például Sixten és én rendeztük az első sprangkulleni rawpunk fesztiválokat. Majd a Anticimex vált ezen műfaj legfontosabb zenekarává.

Ha neked kéne dokumentálnod a Svéd rawpunk színtér kezdetét, mely bandákat nem hagynál ki semmi esetre sem? Az Egg Tapes és a Really Fast sokat számítottak?

Az Egg Tapes már nem létezett akkor, amikor mi, a Really Fastról meg sosem hallottam. Az Anticimexék voltak a barátaink, és a zenei versenytársaink is. Mi voltunk az idősebbek és a nagyobb pofájúak is; mindig gondoskodtunk róla, hogy előttük játszunk a bulikon, mert mire mi lejöttünk a színpadról, addigra a közönség annyira összeverte egymást, hogy a többségük hazament.:)

Volt szó 1982 óta reunionról? Amúgy mit gondolsz ezekről az újjáalakulásokról? Miért léptél ki? Milyen érzés, ma olyan dolgokról visszajelzéseket kapni, amik sok évvel ezelőtt történtek? 25 év túl sok idő, vagy mi?:)

Természetesen, nagyszerű érzés, ha a mai kölykök tisztelik, amit anno csináltál. De ez már régen volt, elmúlt. Abbahagytuk, mert nem tudtunk többet bele adni, és soha nem beszéltünk reunionról. Nincs is bajom azokkal a bandákkal, akik egy idő után újra elkezdik nyomni. Gondolom jó a pénz…

THE SHITLICKERS:
Lasse - ének
Bob - dobok
Jonsson - basszus
Jimmy - gitár


1982 (tavasz) - "WARSYSTEM"

1982 (nyár) - "SILENCE"

1982 (ősz) - "THE LIVE ALBUM" (kiadatlan)

1997 (tavasz) "THE COMPILATION CD" "THE PICTURE DISC"

Aus-Rotten Interjú

Az Aus-Rottenre, a lemezborítói által figyeltem fel még anno. Olyanok voltak, akár a Crass, vagy a Conflict coverjei, fasza fekete-fehér, sokkoló hatású képek + belül oltások ezerrel. Bár ebben a stílusban nem igen kamázom az amerókaiakat, az Aus-Rotten mégis kivétel. Jó húzós (néhol lehúzós), crustos, anarcho punkos téma, szociálisan érzékeny szövegek, politika, szóval nekem való. Az interjút a német PLASTIC BOMB fanzine #24. számából kölcsönöztem, a szöveg elég nehéz volt, de azért próbáltam érthetővé tenni, ha valahol kicsit magyartalan lett nézzétek el...

Kezdjük a szokásos tré kérdéssel: Mikor alakultatok?

Az Aus-Rotten 1991 óta létezik, természetesen azóta sok tagcserén átestünk.

Milyen megfontolásból alapítottátok a zenekart?

Eric és én (Dave) vagyunk az alapítótagok. Nagyon sokat változtunk az idők során, de a lényeg mindig az volt, hogy a szélsőséges politikai vonalon maradjunk. A városunkban nem volt korábban ilyen zenekar, melynek ennyire erős politikai üzenete lett volna.

Tényleg? Mindig azt hittem, hogy azért Pittsburgh…

Áh… Nem akarok nagyképűnek tűnni, de tényleg mi voltunk az első zenekar, akik a szövegeiket kiterjesztették a súlyos politikai kérdésekre is. A náci skinheadek már számolnak a színterünkkel, ráadásul mi voltunk az első banda, aki kimondta: „Semmi keresnivalótok nincs a bulijainkon!” Számunkra nincs átmenet, vagy náci vagy, vagy nem, a kettő között nincs átjárás.

Vagy tolerálsz egy nácit, vagy nem.

Így van, vagy-vagy és mi voltunk az elsők itt, akik ezt mondták. Ez 1992-ben volt, és tudod itt már a ’70-es évek végétől kezdve volt punkrock, mégis mi voltunk, majd’ 15 év után, az első zenekar, aki ezt kimondta. Elég szomorú.

Pedig szép pólók is vannak: „Pittsburgh, City of Punkrock”…

Nagy az itteni színtér, de sokan közülük csak pózerek, hiszen elfogadják a rasszistákat/fasisztákat és együtt lógnak velük. Sokan utálnak is itt minket, mert túl szélsőségesek vagyunk. Le vannak szarva. Persze sok pittsburghinek tetszik is, amit csinálunk. Sok embert szeretek ott, egy olyan város, ahol simán leélném az életemet.

Hány lakosa van Pittsburghnek?

Kábé 750.000. Régen igazi munkás-város volt, mára már teljesen eliparosodott, minden automatizált lett. A foglalkoztatási ráta nagyon alacsony. Ráadásul elég nagy probléma a rasszizmus is; a fél város rasszista.

És mia helyzet ezzel az USA-ban?

Hát, tudod Pittsburgh etnikailag erősen megosztott. Én egy kis negyedben lakom, és ez az egyetlen, ahol a különböző etnikai csoportok keverednek. Vannak a városban kimondottan fekete-negyedek, és olyan is ahol csak fehérek élnek. De a fehérek lakta kerületek még tovább osztódnak, vannak ott olaszok, lengyelek stb. Valószínűleg ez már mindig is így fog maradni. Amikor erős volt az itteni acélipar sok különböző etnikai csoport vándorolt be a városba, és ezért élnek a különböző etnikumok más-más kerületekben, elszeparálódva egymástól. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de a szülők is elbaszták a nevelést. Sokunk szülei fenn akarták tartani ezt a rendet.

Beléteknevelték?

Igen, pontosan. Éveken át súlykolták, hogy elhigyjük: mi jobbak vagyunk, mint a többiek, mert itt élünk, mert az etnikumoknak megvan a maguk életvitele. Ilyen korban még nem tudja az ember eldönteni, mi a különbség a jó és a rossz között. Ahogy öregszünk, úgy szerzünk saját tapasztalatokat. Azt hiszem ez az, ami miatt ennyire elítéljük az elnyomás bármely formáját. Látjuk, hogy mi a helyes és azt is látjuk, hogy amit tanítottak az egy rakás szar. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit tegyen, hogyan kezelje ezt a helyzetet és a punk színtéren sincs másképp. Sokan elfogadják a punkrock részeként a rasszizmust.

A német színtérnek van egy része, akik apolitikusnak mondják magukat, de együtt lógnak a jobboldali skinekkel stb.

Ez Pittsburghben sincs másképp. Itt is vannak apolitikus punkok, és a keleti-parti színtér is hasonló, nagyon kevés politizáló skinhead van.

Apolitikusak, vagy jobboldaliak?

Nem mondanám jobbosnak őket, inkább apolitikusak. De engem támadt már meg ilyen is, olyan is. Ezen rossz tapasztalataim miatt nem szeretem a skinheadeket. Viszont Németországban, nem kötött belém senki és mindenki rendes volt. Ezek a srácok bizonyítják nekem, hogy mit jelent skineadnek lenni és tisztelem őket ezért, mert eljönnek a bulinkra és semmi konfliktust nem okoznak, punkok – skinheadek közösen mulatnak. Semmi hülye szarral nem fárasztottak, ráadásul kurva jól is főznek. Ez sokkolt igazán, mert azt kellett látnom, hogy így is lehet, és ezek a srácok tudják, hogy csak egymással összefogva működik a dolog.

Spirit of 69!

Jah, ezek a srácok tényleg azt viszik tovább, és közösen küzdenek ezért az egész dologért. Punkok és a Skinheadek.

Szerinted van különbség a között, hogy valaki Németországban, vagy az USA-ban punk?

Biztos más, de végülis mindenhol csak a túlélésért dolgozunk.

Ti mit dolgoztok?

Corey kamionsofőr, Eric kerékpárosfutár, én ágyakat fuvarozok, a dobosunk pedig egy Helloween üzletben dolgozik. Minden a munka körül forog, hiszen ha nem melózol nem lesz pénzed. Elég kemény, ha emerikában nem dolgozol. Mint amikor Európába jöttünk és valaki azt mondta, hogy „Nincs munkám, legalább nem kell reggel korán felkelni”, ez nagyon meglepett minket. Itt a legtöbb embernek nincs állása, de ami leginkább megdöbbentett bennünket az az volt, hogy ettől függetlenül minden nap kapnak egy csomó pénzt. Amerikában muszáj dolgozni.

Mit csinálnak azok a punkok, akiknek nincs állása? Bűnözők lesznek?

Nem, inkább potyáznak. De ezt itt egyáltalán nem tűrik, a munkanélkülisegélyt nálunk a közvélemény csalásnak tartja. Tulajdonképpen ez is a rasszizmusból fakad, mivel a rasszisták standard állítása az, hogy a feketéknek azért van sok gyerekük, hogy több segélyt kapjanak. Texas az egyedüli állam, ahol szociálissegélyt kapnak az emberek, ezért sokan odaköltöznek.

Milyen a punk színtér az USA-ban?

Erősen megosztott, ennyit tudok mondani. Van a keleti-parti punk, ott minden banda, valamint Jim Broken is azt kiabálja: „A legjobb! A Keleti-part a legtrúbb színtér!” Aztán ott van a Nyugati-part. Számomra, ég és föld a kettő. A Nyugati-part, akár Kalifornia, a keleti meg, mint New York. A Keleti-part sokkal durvább, mind zeneileg, mind tartalmilag. A Nyugati-part csak bulizásból, szerencsejátékból és melodikus zenékből áll. A Keleti-partiak brutális környezetből származnak, munkásosztály háttérrel, hisz a legtöbb város kikötő-város.

Úgyérted felsőosztály, szemben az alsó osztállyal?

Igen, osztályharc. Itt, Amerikában, vagy gazdag az ember, vagy szegény. Nincs középosztálybeli.

Az amerikai színtér nyitotabb az új emberek befogadására, mint a például a német?

Nehéz megmondani, mert nem sokat láttam a német színtérből. A faiatal punkokra azt mondják az idősebbek, hogy „Pont olyan, mint én voltam!”, de közben csalódottak is „Már láttam ilyet, úgyis megunják, és sehol sem lesznek 15 év múlva”. Szerintem ők már elvesztették a punk helyes megközelítését. Látja a friss és energiával teli gyerekeket és féltékeny rájuk: ”Hülyegyerek, mit tudsz te?”. Én kurvára bírom a fiatal gyerekeket és utálom a velem egykorúakat. Látom, hogy a 15-16 évesek elismernek és úgyérzem, hogy a jövőnkhöz kell az ők szellemisége. Ha egyszer meghalok, és a síromban fekszem, majd ezek a srácok veszik át az öregek helyét és ők fogják mondogatni egy bárban ülve, kokszot szívva, hogy „Pont, mint én”. Le vannak szarva.

Szerinted nem vált a punk egy kissé kommersszé az elmúlt pár évben?

Ez a dolog olyan régi, mint Clash és mindig ismétli önmagát, ez történt a ’70-es években, a ’80-as években és a ’90-es években is. A punk egyre népszerűbb, és a nagy lemezkiadók, meg a zeneipar jó üzletet lát benne. A lázadás felől a pénz felé fordult a dolog. Ez most a divat. Néhány évvel ezelőtt pofán basztak volna, ha úgy nézel ki, mint egy punk. Mára ez elfogadottá vált. Ha Amerikában tetkód, vagy piercinged volt, akkor tuti valamilyen őrült szubkultúrához tartoztál. Ma 17 éves kisdiákok rohángásznak ilyenekben. Ez a helyzet a punkkal is: először szubkultúra, mára normális dolog.

Azt hallottam, hogy elég nagy a crust színtér az Egyesült Államokban.

Néha úgy tűnik, hogy a mai punkok olyanok, mint a 82-ben élő káosz-punkok. Úgy is próbálnak élni. Ez olyan, mint a korai 80-as évek Amerikájában azok a kölykök, akik a Grateful Deadet követték és hippik próbáltak lenni. Úgy látom, hogy ez még mindig friss és sokkoló, és az olyan zenekarok, mint a Blanks 77, vagy a Casualties visszahozták ezt. Néhányan persze túlzásba is viszik, erről is kell beszélnünk. Jan straight edge, jó példát mutat és mi is kedveljük. Viszont ezeknek a srácoknak csak az a fonos, hogy mindig totál részegek legyenek, és ez teszi őket ilyen vaddá, és ez cseszi tönkre az életüket is. 23, vagy 29 éves korukra teljesen elrohadnak és meghalnak. Folyton ezek a túlzások. A kupakot a fej csavarja be! Felkelnek reggel és muszáj valamit inniuk, állandóan piálnak és ez az igazán szomorú. Ha azért iszol, hogy jól érezd magad és szórakozz egy nagyot, akkor teljesen OK, de ha már meghatározó tényezővé válik, az már nevetséges. Annyi más dolog van. (Ez szép és jó, csak nem ez volt a kérdés…Jszerk.)

Egységes nálatok a hardcore és a punk?

A hc egy tág fogalom. Amikor először hallottam hardcoret, már punk voltam és jöttek olyan bandák, mint a Black Flag, meg a DOA, akik először mondták magukra azt, hogy hc. De ugyanolyanok voltak, mint mi. A ’80-as évek közepén kezdtek eltávolodni és magukra ragasztották a hardcore cimkét. Valaki azt mondta, hogy ez punk, valaki azt, hogy hc (nevetés a háttérben: „Megint mások meg azt hitték, hogy metál… ha-ha.”)

És mi a helyzet a SOIA-lal?

Eric: Az első kaidványuk tetszett és szívesen jártam a bulijaikra is. Olyan volt, mint bármelyik punk buli: alagsori koncert, 5$-os beugróval. Punkok és hardcore kölykök egyaránt ott voltak. Nem volt különbség, vagy megosztottság. Én nagyon élveztem és nem tetszik, ami mára kialakult. A SOIA hasonlított a rock zenekarokhoz, pénzt kaptak a fellépésért, akár a többi banda. A vallásosság viszont (keresztény, vagy krisna) engem kurvára kiborított.

Jim: Igen én is így érzem. Nálam a hc és a punk között nincs különbség. Sok szélsőséges crust zenekar elfordult ezektől a címkéktől, és valami újat hoztak létre. Egyszer a Brokennel játszottunk Bostonban, egy viszonylag elfogadott klubban, mint például a new yorki CBGB. Jött egy srác és kérdőre vont minket, hogy „Minek játszunk rockerekkel?”. Tetszett, amit erről a színtérről mondtak, jól bántak velünk és nem éreztem azt, hogy eladtuk volna magunkat csak azért, mert egy kis rock klubban játszunk. Ugyanolyan az értékrendünk, mint neki, de ő megpróbált meggyőzni minket ennek az ellenkezőjéről. Tudom, hogy nem csináltunk semmi elítélendőt és nem cselekedtünk önmagunkkal szemben.

Eric: Annyi szarsággal kell foglalkozni. Néhány bulin, halljuk pár embertől, hogy „Jaj ne, ezek a fickók mást mondanak és mást tesznek…”. De ez nem így van. Ahány város, annyi színtér. Mint egy kis szappanopera. Az a legjobb, ha az ember beszél mindenkivel, akkor mindkét fél nézőpontját hallja és így kialakíthatja a saját véleményét.

Mekkora a fasizmus és a rasszizmus az USA-ban?

Ez egy nagyon nagy probléma nálunk. Kis százalékban élnek olyan emberek, akik nem utálják a zsidókat, feketéket stb. és nem is támogatnak szélsőséges szervezeteket. Azonban nagyon sok ilyen szervezet van, mint például a náci skinheadek, vagy a KKK. különböző módon, különböző szinten mindenhol jelen van a rasszizmus: A fehérek nem szeretik a feketéket, a feketék a fehéreket, a spanyolok a feketéket, a fehérek a spanyolokat, zsidókat, és a nem keresztényeket.

Mit gondoltok az abortuszról?

A másik nagy gond. De az embereket jobban érdeklik a hollywoodi problémák, mint például Diana halála. Felkelnek hajnali 4-kor, hogy élőben nézhessék a temetését. Az emberek figyelmét leköti a szórakoztatóipar, a sztárok világa. Az abortusz visszaállítása egy nagy kérdés, sok vallás és állam vitatkozik rajta. Sok jobboldali republikánus általában az abortusz ellen van, és velük szemben áll a demokrata baloldal, mely bár nincs kimondottan mellette, de azt szeretné, hogy lehessen választani. Amerikában, ellentétben Európával a kereszténység nagyon puritán beállítódású, akár a korai telepesek. Szóval ők erősen az abortusz ellen vannak.

Radikálisan militánsok?

Vannak köztük radikálisak, megtámadják az abortusz klinikákat, bombát dobnak rájuk, megsebesítve így embereket és orvosokat. Szar dolog például az, hogy egy nőt, aki be akar jutni egy ilyen klinikára, először meg kell védeni a tüntetőktől. Vannak csöndes tiltakozók is, akik például matricát ragasztanak a kocsijukra, vagy jelvényeket hordanak.

Miért lett Aus-Rotten a nevetek?

Az angol nevek általában hülyén hangzottak, és klisések voltak, mint például a „Extinction of Mankind” (tömeges kihalás), követni akartuk ezt a támadó, sokkoló, szemfelnyitó punk divatot, mert azok vagyunk. De nem akarunk még egy náci holokausztot és elítélünk minden tömegmészárlást, háborút, vagy kormányt. Sokkoló nevet azért kerestünk, hogy felfigyeljenek rá; hallagassák meg a zenénket, olvassák el a szövegeinket, vagy interjúinkat és tudják meg mi a vélememényünk. Ez egy kicsit ellentmondásos, de ez inkább punk, mint az emberiség kihalása.

Vegetariánusok vagytok?

Mindannyian már évek óta vegetariánusok vagyunk, Dave probálkozott a vegansággal, de nem ment neki.

Mondj valamit a pittsburghi és az amerikai rendőrségről!

Velük van a legtöbb bajunk Pittsburghben. Néhány éve egy fekete férfit megölt a rendőrség és ebből nagyon nagy ügy lett.

Zavargások is voltak?

Nem azok nem voltak. A Pittsburgh Stealers (NFL csapat) egyik tagjának volt az unokatestvére és ez a tény drasztikusan csökkentette a tudatos emberölés felvetését. Erre a zsaruk is rájöttek. Nem lettek elítélve és szabadon engedték őket. Mivel a főbűnös igen magasrangú volt, ezért megpróbáltak létrehozni egy polgári ellenőrzést, az úgynevezett „polgári felügyelő bizottságot” a zsaruk ellen. Ezáltal néhány civil megvizsgálhatná és felügyelhetné a rendőrségi jelentéseket. Ám ez a szervezet nem járt sok sikerrel eddig. A pittsburghi rendőrség amúgy, elég hirhedt a brutalitásáról, rasszizmusáról és egyéb iylen dolgokról. Mindenkinek akad gondja a rendőrséggel, de senki nem tesz semmit, ám ennek egyszer be kell következnie. Mész az utcán és csak úgy felpofoz, vagy letartóztat egy időre, aztán csak röhög rád. A punk bulikra lejönnek, és ha beszólsz nekik, (még ha nem is trágárságot, csak azt, hogy „hagyjatok minket békén!”) akkor jól agyonvernek.

És mit tennének, ha például megdobálnátok őket kővel?

Lelőlének.

Tényleg?

Igen, néha hozzák a katonákat is. Úgy hívják „Nemzeti gárda”, de ugyanaz, mint a hadsereg. Néha még a SWAT kommandó is velük jön. Ez történt a los angelesi Rodney King ügy után is (érdekes eset, olvassatok utána-szerk.). Zavargások voltak és jött a SWAT, a hadsereg és még a tartalékos katonák is. Amikor Amerikában üvegeket, meg köveket dobnak a zsarukra, akkor ők helikopterekkel és tankokkal vágnak vissza és ennek mészárlás a vége. A zavargások nem állnak másból, csak általában abból, hogy normális emberek a saját negyedüket szétbasszák és elpusztítják a környéket. Faji ügyet is csinálnak belőle: feketék támadnak fehérekre és fordítva, kevesen támadják a zsarukat, mert nincs bátorságuk szembefordulni a fegyverekkel. Volt egy eset, amikor az angol DIRT játszott LA-ben, sok punk volt, de nem volt verekedés, meg semmi. Hirtelen a semmiből megjelentek a rendőrök teljes felszerelésben, sisakokkal és pajzsokkal, helikopteres reflektorok fényében, minden ok nélkül. Na, ez a különbség Amerika és Európa között.

Több is a zsaru nálatok, vagy egyszerűen durvábban nyomják?

Azt hiszem többen is vannak. Clinton saját ügyének tekintette a rendőrség megerősítését.

Az interjúnak itt vége…-szerk.

Wavictims Interjú

Természetesen svéd banda ez is, de hát mit lehet tenni, mégis ők ennek a stílusnak az atyjai… Igazán masszív d-beat ez, a régi-suli szabályai szerint. Én nagyon kedvelem őket, a Lögnen om Fredsvtalet albumuk alaptétel. Ha nincs meg, nyugodtan fejbe lőheted magad. Szerintem.

Mondjátok el a zenekar történetét! Mikor alakultatok satöbbi…

Fisen: Ha jól emlékszem 2006 nyarán, talán június/július? Challe és én a Warvictims előtt is zenéltünk együtt, szóval régóta ismerjük egymást. Mindketten a 90-es évekbeli rawpunk és a d-beat stílust kamázzuk igazán, érted mire gondolok. Évek óta téma volt köztünk, hogy kéne egy új bandát alapítani, amiben nincs semmi hülye gitárdallam. Csak legyen egyszerű és nyers, háborúról, éhezésről, halálról szóló szövegekkel. Felvettük az első próbánkat és ez később meg is jelent egy mini cd-n „When the innocent cry” címmel. Csak 100 másolat készült és CD mellékletként hozzá csaptuk a fanzineünkhöz (Skitliv! #3.). Azt hiszem, ez volt a legjobb. Akkor még én doboltam és kurvára szívtam e miatt…

Miért Warvictims?

Fisen: Szabványos nevet akartunk; a háború, meg az áldozatok közös témák a punk zenekaroknál, így csak összeraktuk ezeket a szavakat.

Mit gondoltok a „discoreról”, „crustról” és a hasonló zenékről. Egyszer jókat mondanak róla, egyszer meg szarozzák.

Fisen: Számomra ez mind punk, nem raw, vagy crust. Manapság egy csomó meghatározást ráaggatnak, ugyanarra a zenére, minek megnehezíteni? Néhány héttel ezelőtt láttam egy videót a youtubeon a svéd crustpunkok és trallpunkok közti háborúról. Nem is tudtam, hogy ilyen háború folyik! Én még soha nem vettem részt ebben a konfliktusban és nem is fogok, ez nevetséges. A punk színtér mindig megosztott volt, de kérdem én: miért? A punkoknak össze kéne fogniuk és az igazi gonosz: a rendszer ellen kéne harcolniuk. Ne legyünk már kibaszott hip-hop színtér, harcokkal és minden szarral, jobbak vagyunk annál. Az internet sok szempontból jó dolog, mint információkeresés, új barátok/zenekarok szerzése, de van árnyoldala is, például a hülyeségeket pofázó punkok és fórumok. Tegyük fel, hogy a Warvictims és néhány kiadója között felbomlik a szerződés. Akkor ez csak a zenekar és a kiadó dolga és nem száz másik punké, akiknek ráadásul nincs is rálátásuk a dologra. Ez gyakran előfordul Svédországban, a punkok rágalmazzák egymást, meg hülye pletykákat terjesztenek a neten. Mindenki foglalkozzon a saját dolgával!

2006-ban alakultatok, szóval elég fiatal még a banda, de a diszkográfiátok igen gyorsan nő. Mik a terveitek a jövőre nézve?

Fisen: Fiatal banda vagyunk, de a tagok vén faszok, he-he. Hozzáférhetünk egy stúdióhoz, ahol a legtöbb cuccot ingyen vehetjük fel. Szóval, amint vannak új számok egyből fel is vesszük őket. Amúgy, nincsenek a mai napnál távolabbi terveink. Felvettünk 4 számot, amit a belga Abuse Records fog kiadni. Lehet, hogy ez lesz az utolsó felvételünk, de túl korai még bármit is mondani.
Mi van a turnétokkal? Elmaradt?

Fisen: Igen, sajnos el. Challe (ének) egy ideje depressziós és úgy érezte nem tudná bevállalni a turnét. Úgy gondolta, hogy a szorongása csak nőne. Szar ügy, de tiszteletben kell tartanunk a döntését. Mindnyájan nagyon vártuk már ezt a túrát, örültünk, hogy játszhatunk néhány fasza helyen/fesztiválon, számos király bandával. Bassza meg, engem meg az húz le, ha erre gondolok. A többiek nevében is elnézést kérek a kényelmetlenségek miatt, hogy nem sokkal a vége előtt mondtuk le. Többet is megtudhattok a dologról, ha megnézitek a myspace profilunkon Challe nyílt levelét, plusz egyéb infókat, blog bejegyzéseket a bandától.

Mi a mostani felállásotok? Sok változás történt a kezdetek óta?

Fisen: Nem igazán tudjuk a jelenlegi felállást, mivel nem beszéltünk túl sokat egymással, miután lemondtuk a turnét. Challe nem akar élőben játszani, viszont a többiek igen. Lehet, hogy 1-2 bulin még fellépne, de mi 1-2 héten át szeretnénk játszani. Végülis több lehetőség van: vagy folytatjuk együtt, mint unalmas studio projekt, vagy találunk valakit, aki képes helyettesíteni Challet, vagy feloszlunk és kész. Amint mondtam, nem igazán beszéltünk erről. Csak Challe és én vagyunk az elejétől kezdve a bandában, a többiek folyamatosan cserélődtek az évek során.

Mondjatok néhányat a kedvenc bandáitok közül. Kik voltak hatással rátok?
Fisen: Igazából nagyon nehéz megmondani, sok banda inspirált. Dischange/Meanwhile, Disfear, Warcry, Consume, Disclose… hogy mondjak párat. Amikor felnőttem, többé-kevésbé csak olyan bandákat hallgattam, amiknek a neve DISszel kezdődött. Ezek hatásai érződhetnek néhány gitár riffben és dalban.

Fetebob: Azt lehet mondani, hogy az egész életmód és környezet, amiben élünk, befolyásolt minket… a nehéz életkörülmények. Kedvenceim a Disaster, Doom, Warcollapse és a ’80-as évek angol anarchopunk színtere. Úgy éltek, amiben hittek, ahogy mi is.

Milyen a mai Svéd színtér? Bulik, zinek stb…

Fisen: Azt hiszem, sok jó új banda van, mint ahogy ez mindig is lenni szokott. Úgy érezni, mintha nőne a színtér, egyre több a fiatal, tettre kész punk, akik szeretnék, ha történne valami. Vannak fasza klubbok pl.: a „Spatt” Göteborgban, a „Skylten” Linköpingben, a „Verket” Umeåban, a „Fullersta” Stockholmban és egy csomó másik kis hely, ahol vannak bulik, workshopok stb. A mienk Göteborgban a „Punk illegal”, ahol bulik és fesztiválok szoktak lenni, valamint befogad illegális bevándorlókat is. Manapság nincs túl sok fanzine és ez elég szomorú. A szerepüket inkább átveszi az internet a blogokkal, meg ilyenekkel.

Fetebob: Vannak helyeink, de ezeknek többnek kell lenniük, mint bulizóhely. Beszélgetni kell, megvitatni a jelenlegi helyzetet és, hogy hogyan tudnánk növelni a színtér spektrumát. Most sokan szegregálódtak, és mindenki ujjal mutogat a másikra. Szerintem minden országnak megvan a maga baja a hierarchiával és az elitista gondolkodásmóddal. Le kell szarni ezeket és elkezdeni kommunikálni és cselekedni.

A tagok játszanak más bandákban is?

Fisen: Igen a Warvictimsből mindenki játszik, vagy játszott más zenekarokban, projektekben.
Fetebob: Igen, sok más bandában nyomtuk már, de ezek már nem érdekesek.

Beszéljetek az egyéb munkáitokról is, mint például a kiadótok! Hogy megy a szekér? Mik az újdonságok?

Fisen: A D-takt & Råpunk -ot néhány évvel ezelőtt kezdtem, minden elvárás nélkül. Amikor elkezdtük a Warvictimset, senki sem akarta kiadni az első felvételünket, szóval eldöntöttük, hogy megoldjuk magunk. Mellettünk sok más remek banda is volt, akiket ki akartunk adni. Szóval ez az, amiért elkezdtük a D-takt & Råpunk Recordsot. Ilyen távlatból visszatekintve azt hiszem, kiadtunk néhány kurva jó bandát: Mob 47, Nuclear Death Terror, Giftgasattack, Tortyr, Dissober, Besthöven stb. Igazi büszkeséggel tölt el, hogy mi adhattuk ki a Mob 47 lp/cd-jét. 1992. óta hallgatom őket és soha nem is mertem volna gondolni arra, hogy egyszer majd én adom ki valamelyik lemezüket. Állandóan tele vagyunk elő-rendelésekkel, sok kiadvány kurva gyorsan elfogy, ami baromi jó dolog, viszont pénzt kell beletolnunk az újra kiadásért, he-he. Pont tegnap küldtem 2 új kiadványt a nyomóüzembe:
Flyblown/Warvictims split 12” és a Raw Hate 7”, reméle szeptemberre ki is jönnek. Ezek után lesz még egy Krossa, Spritvev 7”, egy 12” a Giftgasattackkal, Kirai kazetta és egy Skitliv! válogatás CD/LP. A többi majd jön még…

Meséljetek még a Skitliv! zineről! A Warvictims minden tagja dolgozik a zinen, vagy csak egy emberes dolog?

Fisen: Én és Challe kezdtük el a Skitliv! fanzinet, 2005 végén. Egy igazi old school, cut & paste rawpunk fanzine, melyre nagy hatással volt egy másik svéd zine a Sika Äpärä (rip). Kezdetben Challe és én együtt dolgoztunk rajta, mára egyedül maradtam. Az utolsó számnál Claude segített ki néhány riporttal és kritikával. De azért Challe is a fanzine része maradt, ha van energiája segít. Még kiadunk egy utolsó számot (#10), aztán befejezzük. Jó szórakozás fanzinet készíteni, de túl sok időt elvesz.

Top 10!

Fisen: Bazdmeg, utálom a toplistákat, mert mindig kifelejtek valamit. Ha megkérdezel jövő héten, vagy a jövő hónapban, lehet, hogy másokat mondanék. Azért tessék:

1. Dischange
2. Mob 47
3. Disfear
4. Skitlickers
5. Warcry
6. Disrupt
7. Disclose
8. No Security
9. Consume
10. Extreme Noise Terror
Fetebob: Ehhez a listához, még hozzátenném a Contrast attitude-öt, a Discharget és a Discardot…

Mi a helyzet az olyan régi svéd bandákkal, mint a Bombanfall, vagy a Fear of war. Soha nem hallunk róluk semmit.

Fisen: Ez két kurva jó zenekar, nem tudom miért nem lehet róluk sosem hallani. Nincs meg egyik felvételük sem, csak néhány daluk mp3-ban. Nehéz tőlük bármit is találni és a költségek is magasak. Hallotad a Disfears Bombanfalls feldolgozását a „Hälsning från helvete”-t?

Mit éreztek, amikor híreket hallotok a grúz háborús válságról? Csak háború árán lehet az emberi őrültséget megállítani???

Fisen: Nem tudom mit mondjak, ez nagyon szomorú. Tehetetlennek érzem magam, ilyen témáknál. Nem tudunk nagy tömeghez szólni és a szavaink, tetteink szart sem érnek. A kormány és a rendőrség védi a vezetőiket, ebben a kibaszott korrupt rendszerben. Mindaddig, amíg kapzsiság lesz a földön, háborúk is lesznek. A történelem megismétli önmagát, mikor tanulják már meg végre?

És végül: utolsó szavak, nyugodtan mondhattok bármi baromságot

Fisen: Kösz az interjút. Ne hagyd, hogy a rendszer eltaposson! D-beat will never die!

Rivers Run Dry Interjú

Magyar "punk zenei színterünk" poshadt állóvízéből került elő nem is olyan régen a Rivers Run Dry. Nekem már az első pillanattól bejött ez a móka (még asszem free festen Slayer and the boys néven), hisz eleve a d-beat/crust zenét játszó bandákat meg lehet számolni egy kezemen és ők ráadásul nem is az "alap stílust" kenik, hanem a From Ashes Rise/Tragedy/Ekkaia féle dark d-beat hardcoret. Jó zene, jó felfogás, jófej tagok, no meg a díbít, én rájuk szavazok...

Muti be a zenekart, fontosabb infok stb. a szokásos…

Konti: „Hello bloody wankers! This is the bloody fucking Rivers Run Dry from bloody fucking Hungary!”

Kinek volt az ötlete egy ilyen jellegű zenekar alapítása? Volt valami konkrét ok, aminek a hatására elkezdtétek a bandát?

Slayer: Én már nagyon régóta totális fanatikusa vagyok az olyan bandáknak mint a From Ashes Rise, World Burns To Death, Tragedy, Remains Of The Day, Ictus, stb. és nagyon szerettem volna játszani egy ilyen stílusú bandában.

Hogy alakult ki ez a felállás? Magyarország összes Tragedy rajongója benne van?:)

Slayer: Számomra a legnagyobb hatás mindenképp a From Ashes Rise, de nem vagyunk semmilyen klónok, és nem akarunk magyar Tragedy vagy bármilyen copycat banda lenni.

Konti: Slayer, Laci és Gabi már próbálkoztak korábban alkotni valamit, de ez annak idején abbamaradt. Talán 2007 őszén jöttünk össze így négyen, de hogy ez pontosan hogy ment, arra már nem emlékszem. Aztán egy kicsit később csatlakozott hozzánk Elliott is és azóta öten csináljuk. Nálam ebben a stílusban a leghallgatottabb bandák: From Ashes Rise, His Hero Is Gone, Ekkaia.

A RRD projekt vagy „teljes értékű” zenekar?

Konti: Egy olyan projekt, amiért szívesen áldozok, amennyit csak tudok, és cserében szívesen kihasználom mindazokat a lehetőségeket, amiket magában tartogat; legyen az önkifejezés, utazgatás, barátkozás, vitatkozás, tanulás, hallgatás, beleegyezés, stb..

Laci: Nekem teljes értékű zenekar. Szerintem mindenki annyit tesz hozzá, amennyit bír, nyilván akinek nincs másik bandája, többet tud ezzel foglalkozni…

Miről szólnak a szövegek általában, ki írja őket? Terveztek magyar nyelvű számokat is?

Laci: Társadalomkritikus szövegeink vannak elsősorban, amik talán arra ösztönözhetnek valakit, hogy elgondolkodjon egy-egy témán. Természetesen azért a kritika mellett hitet is vallunk/vallok, tehát nézőpontot, saját értékrendet is fejtek ki. Ugyanakkor önkritikusak is vagyunk és nem próbálunk sem megmondó szerepben tetszelegni sem pedig másnak feltüntetni magunkat, mint akik valójában vagyunk. Olyan témákat boncolgatunk a számokban, amelyek minket is megviselnek, megérintenek és talán az, hogy őszintén elüvöltjük az emberek arcába a véleményünket az is a kommunikáció egy fajtája. Bár szerintem se nem mélyebb se nem jobb annál, mint amikor leülsz beszélni valakivel ezekről a dolgokról. Ha kimondasz valamit a színpadon, akkor annak mindig nagyobb súlya lesz/van, mintha azt a haverodnak mondanád a buszon ülve, vagy éppen egy társaságban az asztal körül. Ilyenkor minősíted magadat azok szemében, akiknek nem feltétlenül lesz olyan kapcsolata veled, amiben ezekről esélyetek lenne gondolatot váltani. Egyébként egyelőre én írom őket, de szeretnék ezen változtatni, mert nem feltétlenül vannak mindig olyan jó ötleteim, soraim, amikből mindig szöveget kellene készíteni…én valahogy úgy gondolom el, hogy mindenki hoz valamit (pl. gondolat, ütős sor, aforizma, lopott versszakok akármi…) egy-egy témával kapcsolatban és azt összetenném/nénk egy szöveggé. Nem zárnám ki, hogy lesz magyar szövegünk, de nincs tervbe véve.. ha úgy érzem/érezzük, hogy az lenne a jobb, akkor mehet…egyébként bár a szövegeket nem, de a magyarázatokat mindig lefordítjuk magyarra.

Itthon sajnos kurvára nincs kereslet szerintem a D-beat, crusty bandákra, viszont külföldön annál inkább. Titeket hogy fogadtak itthon és külföldön?

Slayer: Szerintem bejön az embereknek, amit csinálunk, nem igazán kaptunk negatív visszajelzést eddig, és ez remek! A turné is nagyon jól sikerült, volt egy vagy két kevésbé jó koncert de általában nagyon jó reakciókat kaptunk!

Laci: Szerintem egyre jobban érdekli az embereket ez a típusú zene. Itt fontos kiemelni, hogy nem a crust életstílus, vagy a zenei stílussal szorosan egybeforrott ideológia kezdi el érdekelni az embereket, hanem a zene. Ez természetesen nem baj, de azért én nem bánnám, ha pl. olyan jellegű megmozdulások (squat mozgalom, felvonulások, anarchista propaganda stb..) léteznének itthon is, mint pl. a szomszédos országokban, amelyeket sokszor az itthon lenézett piszkos, kutyás, szakadt crustpunk arcok működtetnek.

Gondolom igen fasza volt a turné. Merre jártatok, hogy sikerült összehozni, hol volt a legjobb a fogadtatás? Plusz valami disznó sztori is jöhetne ehe-ehe…
Konti: Tényleg remek volt. Nekem azért is nagyon tetszett, mert ahhoz képest, hogy csak 12 nap volt az egész, elég sokfelé jártunk és jó volt minden este más-más miliőbe csöppenni és részese lenni az adott közösségnek. Jártunk Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában, Csehországban, Lengyelországban és volt közben egy budapesti koncertünk is. Eleinte 5-6 naposra terveztük, úgy voltunk vele, hogy ha sikerül ennyi koncertet egymás utáni napokra összehozni, azzal már nagyon meg leszünk elégedve.. és meg is voltunk, de végül 10 fellépés lett belőle hála a lengyel ismerőseinknek, akik még négy dátumot összehoztak nekünk, köztük a turné legjobb koncertjeit.

A Slayer and the boys elég gáz név volt szerintem, honnan jött a Rivers Run Dry? (Hallottam egy sztorit a raccsolásról ezzel kapcsolatban)

Laci: A zenekar elég tetű módon képes csak egyes közös döntéseket meghozni. Ilyen volt pl. a névválasztás is, amin agyaltunk hónapokig (ebben az időben aggatták ránk a slayer and the boys nevet, amit nem vettünk komolyan…bár volt egy valaki a bandában, akinek tetszett..he-he), míg végül lett a rivers run dry, aminek tetszett a hangzása, a jelentései, meg az asszociációs lehetőségek is és nem mellesleg egy catharsis szövegben is feltűnik.

Megjelent egy demotok is. Pár szót ejtsetek erről (hol vettétek fel, mennyi ment el belőle, kiadó , visszajelzések stb.)

Konti: Az első négy számunkat tartalmazza, Budapesten rögzítettük valamikor 2008 nyarán és körülbelül egy évvel később jelent meg papírtokos CD-R verzióban a Dzsukhell Rekordsnál, ami a saját kis kiadónk. 200 darab készült, aminek a java elment koncerteken, ugyanakkor cseréltünk is jó párat főleg külföldi disztrókkal, eljuttattunk néhányat fanzinekhez, hogy írjanak róla kritikát és ajándékoztunk is koncertszervezőinknek, szállásadóinknak belőlük.

Laci: Nevezhetjük demónak, vagy bemutatkozó ep-nek is a dolgot. Demóként osztogattuk, aztán, ha jól emlékszem picit újrakevertük és csináltunk hozzá normális borítót, azóta EP-nek hívjuk.
Ha jól tudom készül az új lemez. Mit kell róla tudni, így előzetesben?

Laci: Igazándiból, 3 számról van szó, amit még az év elején felvettünk és egyelőre arra vár, hogy történjen vele valami. Szó van arról, hogy dél-Amerikában kijönne egy split cd-n egy brazil kiadónál, valamint Európában szeretnénk szintén vagy split 10”-en vagy sima 7”-en kiadni, amikhez szintén volna segítség, de egyelőre még nem körvonalazódott ki teljesen a dolog.
Slayer elég sokat vagy turnén (Human Error, RRD), nem nehéz a folyamatos pörgésből visszasüllyedni a szürke hétköznapokba?

Slayer: Ne is mondd, egy fasza turné után hazamenni és nekiállni a kötelességeknek, nos, az az első néhány napban egyenesen pokol. Most éppen Sheffieldben vagyok a Human Errorral, amikor ezeket a sorokat írom, remekül érezzük magunkat!

Mit szeretnétek elérni, vannak kitűzött célok?

Konti: Szeretnénk aktívak lenni néhány olyan dologban, amik régóta foglalkoztatnak, motiválnak minket. Ezek egy részét már a zenekar megléte előtt is űztük külön-külön, és most sem vagyunk összenőve, de néhány dolog így közösen még könnyebben elérhető, ugyanakkor, mivel nagyjából közös dolgokért rajongunk, egymástól is tanulhatunk ezt-azt. Érdekesek számunkra például a különböző diy jellegű színterek életébe való betekintés, utazgatás, az underground média / irodalom kiadványainak begyűjtése, tanulmányozása, terjesztése.. itt megjegyzem, hogy van egy könyv- / lemezdisztrónk is, ami most kezd jobban beindulni. Vagy ide sorolható még a koncertszervezés, saját kiadványok készítése, közös főzések, kukázás, stb..

Köszi skacok, sok sikert továbbra is!

Akit érdekel a banda: http://www.myspace.com/riversrundrydbeat

Boiling Point Interjú

Yo, gyors kérdéssor, gyors válasz egy gyors zenekartól! Yo

-Heyyy, kik vagytok ti? Szerintetek fontosak a tagok nevei egy zenekarban, avagy sem?

-Négyen vagyunk, tanulók egy Zilina nevű városból. Jakubnak hívnak, de a többiek csak „Masskillah”-nak. Angol tanárnak készülök, mellette polgári jogot hallgatok. Remélem, hogy rendben van, ha személyesen csak én válaszolok a kérdésekre a többiek helyett is, mert szerintem a válaszaim többé-kevésbé kifejezik az együttes többi tagjának is a véleményét.

Okkay, bemutatom akkor a többieket is: a basszeros Dano – aki mellesleg remek grafikus és nagyon jó a videózással kapcsolatos dolgokban is – szintén egyetemista. Dobosunk neve Fokular, ő építésznek tanul. Gitárosunk Mino, aki még csak középsulis. Mindannyian különböző személyiségek vagyunk, de imádjuk ezt a zenét együtt játszani és imádunk együtt lógni.

-Mit jelent a Boiling Poin esetetekben?

-Boiling Point az Boiling Point-ot jelent. Hehehe (magyar fordításban furunkulus). Ez egy SSD szám, amit biztosan közületek is sokan ismernek. Azt hiszem azért jöttem elő ezzel a névvel, mert egyrészt igazából nagyon szeretem a régi bostoni színteret és tetszik önmagában is ez a szószerkezet, és a mögöttes jelentése is. Tudod, amikor bizonyos dolgok teljesen eltelítenek, mint pl. a düh és ezek egyszer csak kitörnek belőled, ahogy egy megfakadt furunkulus. Ez az, amiről nekem szól az együttes… ez egyben vicces (sztem kicsit undorító hehe – a szerk.) de egyben kifejezi a felszínre törő dühöt és frusztráltságot.

-Van az együttesnek konkrét üzenetek, küldetése? Ha van, mi az?

-Nem gondolnám, hogy az üzenetünk konkrét, viszont a küldetésünk az a gyors zene lejátszása. Hehe. Találkozni kedves emberekkel, élvezni a koncerteket, szórakozni, kikapcsolódni, hozzátartozni a diy punk közösséghez.

-Mit gondolsz a thrash/punk, thrash/core újhullámról?

-Úgy gondolom, hogy nagyszerű dolog látni, hogy mennyi együttes fordul a régebbi és egyszerűbb formájához a hardcore-nak, különösen a dél-kelet ázsiai régióban. Mi igyekszünk támogatni ezt, és örülünk, hogy ennek mi is a részesei lehetünk, részesei ennek a világméretű thrash-core családnak. Kicsit talán szégyen, hogy ez az újhullám a mi országunkat alig éri el hehehe.

-Bemutatnád nekünk a helyi színteret? Koncertek, együttesek, fanzinek? Lehetőségek? Aktivizmus?

-A helyi színtér elég kicsi, de úgy gondolom, hogy nem rossz. Az említésre méltó bandák a Rotten Ass (brutal crust Distrupt hatással, amelyben 2 Bolinig Point tag is benne van) és az Ilúzia (nagyon eredeti folk-punk csapat hegedűvel). Helyben ’zine nem készül, viszont van egy squat, a „Palac Sofia”, ami egy elég fiatal squat és nem is túl aktív most a téli időjárás miatt. Volt néhány vitafórum és több akusztikus koncert is, de majd meglátjuk, hogy a jövő mit tartogat.. Van egy distro is „Dear Friends” név alatt, a srác mellette koncerteket is szervez legfőképp a straight edge dolgokhoz kapcsolódóan.

-Játszottatok már nálunk. Valami jó vagy rossz sztori?

-Igen, KisG meghívott minket, hogy játszunk az „X-mass” hardcore fest-en a Reproach helyett. Érteeeeed, a Reporoach helyett, én még ma sem akarom elhinni hehehe. Valaki megbetegedett közülük és így mi jöhettünk képbe helyette. Nagyon élveztük a show-t és kicsit meglepődtünk a remek fogadtatáson, amit akkor ott kaptunk. Nagyon állat volt.

-Mit gondoltok a magyar színtérről? Zenekarainkról? A srácok viselkedéséről?

-Szerintem jó a színteretek. Viszont kár, hogy úgy látom, hogy el van szigetelődve a többi európai színtértől. Nem tudom, talán a nyelvi korlátok miatt lehet…? Van néhány remek zenekarotok, és nagyon tetszik, hogy sok kis kiadótok van és sok fanzine íródik nálatok. Pl. nálunk meg éppen ezek hiányoznak a mi színterünkről.

-Jöttök márciusban 2 koncert erejéig ismét hozzánk. Mit vártok ezektől a koncertekről?

-Kérdésedet egyszerűen meg tudom válaszolni: új és nagyszerű emberekkel találkozni, előadni a szaros kis zenénket és remekül érezni magunkat.

-No, és a Slotát kedvelitek-e?

-Hehehe… Kicsit meglepődtem a kérdéseden. Véleményem, hogy a „srác” egy nagy darab szar, ami már az első látásra is lerí róla. Az ilyen emberek terjesztik a gyűlöletet és gerjesztik sok-sok ember között a feszültséget. A legszomorúbb mindebben, hogy sok ember ezt el is fogadja a propagandáját. El tudom hinni, hogy ez a segglyuk volt évekig a városunk polgármestere? Mekkora szégyen ez már!!! Úgy gondolom, nálatok is vannak bőven hasonló ilyen jellegű problémák. Akár hogy is, basszák meg a politikusok és baszódjanak meg a határok is. Unite Punk Worldwide! Hehehe…

-Valamit még a végére?

-Köszönjük a támogatásodat és az interjút. Üzenjük a srácoknak, hogy jöjjenek a koncertjeinkre és érezzék jól magukat! Imádjuk a circle-pit-et, a slam-dance-et és a kicsi a rakásokat is hehehe. Találkozunk Győrben és Ajkán! SZIA!

Shaiid Interjú

Francia crusty grind banda, némi Disrupt utóérzéssel. Tavaly (2009) jártak Ajkán és bár kevés néző volt, kurva nagy bulit csaptak a faszik, ráadásul nagyon jófejek és szimpatikusak voltak. Bánhatod, ha nem láttad őket élőben, de most talán megismerheted őket egy picit.

Kezdjük a szokásos szarokkal, hisz itthon nem hiszem, hogy sokan ismernétek titeket. Szóval, mikor alakultatok, kik a tagok stb.?

2006 júniusában kezdtünk el zajongani, de igazándiból a banda 2007 telén indult. A mostani felállás a következő: Luca – ének, Joe – bass, Teck – guitar és Gian – dob. (a dobos és az énekes jelenleg ugyanaz a személy, ugyanis Gianlucanak hívjákJ - szerk.)

Más bandákban is nyomjátok?

Persze! Luca énekel még a Dead Shall Rise nevű hardcore bandában, Joe az I’m Afraidben gittyózik, Teck pedig a Black Boar nevű trash zenekarban játszik még.

Miért pont Shaiid a nevetek? Mit jelent? Ez valami arab cucc?

Igen, ez arabul van, csak fonetikus átírással. Eredetileg „shahid” lenne és mártírt jelent. Egy kis utalás Ahmad Shah Massoudra, remek fickó volt…

Nem régen jelent meg az első LP-tek. Beszéljetek erről egy kicsit. Kurva jól szól, hol vettétek fel? Mennyi ment el belőle, mik a visszajelzések stb. stb.

A lemez 13 számot tartalmaz, ebből 6 már hallható volt az első demónkon is, a többi viszont új. A demót egy haverunk pince-próbatermében vettük fel 4 óra alatt (csak mert tele volt denevérrel), az új dalokat pedig egy másik cimboránk alagsorában 5 óra alatt (csak mert volt hideg sör a frigóban). Kábé 500 példányt csináltunk, és a visszajelzések igen jók, aminek nagyon örülünk.

Végignyomtatok egy Európa turnét. Merre jártatok? Meséljetek erről egy pöppet.

Voltunk Svájcban, Austriában, Magyarországon (yeeeaah!), Szlovéniában, Horvátországban, Olaszországban és Sarkozyországban. Aludtunk, ettünk, ittunk és dohányoztunk igen jókat és sokat, eltörtük a kibaszott kisbusz sebváltóját, így egy csavarhúzóval kellett váltani, elakadtunk a sárban egy magyar erdőben, a horvát határőrök sosem akartak átengedni, mert a kocsi túl hangos volt, aztán a hazaúton sikerült teljesen tönkrevágnunk, szóval ácsoroghattunk az esőben az autópályán, 60 kilométerre az otthonunktól… vágod…a szokásos dolgok…hehe

Mit gondoltok a kelet-európai punk helyzetről, sokban tér el a franciától?

Nem olyan nagy a különbség, de azt hiszem, az emberek könnyebben elmennek a bulikra és a zene is egy kicsit talán erőszakosabb…

A városotokban (Nancy) van a Soap Box Club. Az ott látott plakátok alapján igen fasza bulik szoktak ott lenni, ezeket ki szervezi? Ez egy autonóm hely, vagy államilag támogatott?

A Soap Boxot autonóm alapon működteti egy magányos rocker, de a bulikat több szervezet is szervezi, kivétel a rap és a techno…

Hogy tetszett Magyarországon? Sajnálom, hogy csak egy buli volt itt… Hallottatok valamit rólunk a turné előtt is?

Azelőtt azt hittük, hogy ez egy tésztafajta megnevezése… haha… Nem ám, nagyon király volt, és az emberek is igazzzzááááán jófejek és nyitott gondolkodásúak. Annnnyira jó volt! Tényleg élveztük az ottlétet (kivéve a sárban…)

Mi a helyzet a francia fanzinekkel?

Van belőlük bőven, csak nem tudunk olvasni…

Vannak gázok a színtéren belül? Gondolok itt pl. a punkok, skinheadek, hc kölykök közötti konfliktusokra, amikre bőven van példa más országokban.

Nem, semmi konfliktus nincsen, itt mindenki fasza gyerek, kivéve persze a náci fuckheadeket, őket mindenki üti…akárcsak a szaros hippiket!!

Nálunk hamarosan választások lesznek. Mit gondoltok erről, menjen el az ember és szavazzon érvénytelenül, vagy egyáltalán el sem kell menni?

Menni, vagy nem menni. Ez mindig választás a szar és a húgy között.

Manu Chao is francia származású, mit gondoltok, mennyire hiteles személyiség ő, hiszen az antikapitalizmusról prédikál, mégis egy nagykiadó adja ki a lemezeit és olyan fesztiválokon játszik, melyeket mamut cégek pénzelnek.

Nem hallgatunk ilyen fajta zenét és nem is érdekel ez a „new age money-making pool-drinkin champagne pseudo music” srác…

Mik a terveitek a jövőre nézve?
Egyszerűen le akarjuk igázni a világot és elég pénzt keresni ahhoz, hogy hatalmas, élő denevéreket tudjunk vinni minden bulinkra…

Jólvan. Végül üzenjetek valamit a pánkosoknak, ha akartok.

Üzenet? Hé, faszfej ne hozd be a kutyádat a bulikra! Hallagassatok több black metalt, ja és persze: "la jeunesse emmerde le front national!!!" (bennfentes poén, akit érdekel, annak majd elmesélem:) -szerk.)

Kontaktus: www.myspace.com/shaiid